Jak myć owoce i warzywa? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Warto wiedzieć
Przed zjedzeniem koniecznie umyj
Pod nazwą pestycydy kryją się różne toksyczne substancje, które wykorzystuje się do zwalczania niepożądanych organizmów. Używane są głównie do ochrony roślin uprawnych przed grzybami, chwastami, gryzoniami, owadami itp. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, ale nie da się ukryć, że pestycydy to sama chemia. Dlatego niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z warzywami lub owocami krajowymi, czy importowanymi, zawsze należy umyć je przed zjedzeniem. Najczęściej wystarczy letnia, bieżąca woda. W ten sposób pozbędziemy się pasożytów i zmniejszymy ryzyko zakażenia bakteriami E.coli.
Musimy pamiętać o tym, że zawsze należy umyć warzywa i owoce zapakowane w foliowe opakowania. Znajdujące się w nich azotany, przekształcają się w o wiele bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny. Zatem dla własnego bezpieczeństwa lepiej opłukać dokładnie myć np. sałatę, na której opakowaniu widnieje informacja, że jest "czysta i gotowa do podania".