Hiszpania - zabawa po pasterce
Święta w Hiszpanii zaczynają się loterią. Tradycja ta ma ponad 250 lat i każdego roku kobiety i mężczyźni z nadzieją wpatrują się w ekran telewizora, gdy dzieci z Colegio San Ildefonso w Madrycie wyśpiewują zwycięskie numery. Każdy, bez względu na płeć liczy, że tym razem los się do niego uśmiechnie i zgarnie główną wygraną czyli 2 000 000 euro. Na uroczystą wigilijną kolację Hiszpanki przygotowują potrawy regionalne. Może to być jagnięcina, prosię pieczony indyk owoce morza, ryby. A na przystawkę wędliny jak chorizo i jamon. A wszystko popija się dużą ilością białego wina musującego bądź innego alkoholu. Tradycyjną potrawą świąteczną jest keks, w którym często zapieka się monetę lub inne drobne niespodzianki. Po kolacji wszyscy idą na pasterkę, a po niej bawią się i tańczą na ulicach miast.