Niemcy – pieniążek na szczęście
Niemieckie gospodynie ogromną wagę przywiązują do dekoracji świątecznych, i dlatego drzwi i okna swoich domów ozdabiają wieńcami z gałązek jodły lub świerku. Wigilię, podobnie jak w Polsce spędza się w rodzinnym gronie, a na wigilijnym stole króluje sałatka kartoflana, pieczona kiełbasa i potrawy z kapusty kiszonej. Każde dziecko dostaje kolorowy talerz, na których układa się świeże i suszone owoce, orzechy oraz słodycze – najczęściej własnej roboty pierniki i marcepany. Pod talerzami gospodyni umieszcza drobne pieniążki, co ma zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Prawdziwe świąteczne biesiadowanie rozpoczyna się pierwszego dnia świąt. Wtedy na stole pojawia się pieczona gęś, a na deser podaje się słynną Weihnachtsstollen czyli drożdżową struclę bożonarodzeniowa z rodzynkami i bakaliami, która kształtem przypomina nowo narodzone dzieciątko zawinięte w becik.
Tekst: Maria Piotrowiec/(mpi/sr), kobieta.wp.pl