Kształt i skórki
Następnie – opiłowanie. Do tego celu użyj pilnika papierowego lub szklanego, metalowy niszczy płytkę. Opiłowując paznokieć staraj się robić to w jednym kierunku, od zewnątrz do środka. Kształt dowolny, jaki lubisz. Manicurzystki często narzucają prostokątny, teraz do łask wracają „migdałki”.
Kiedy paznokcie są już odpowiedniej długości, możesz zająć się skórkami. Posmaruj je specjalnym zmiękczającym żelem, a po trzech minutach odsuń drewnianym patyczkiem. Czy to wystarczy, czy należy używać cążek? Jedna i druga metoda ma swoich zwolenników i przeciwników. Zaniedbane i zgrubiałe skórki wokół paznokci należy usunąć cążkami. Biologiczny manikiur (czyli „bezcążkowy”) po prostu im nie podoła. Jeśli jednak narastające skórki nie są twoim problemem, poprzestań na odsunięciu. Uważaj jednak: zarówno przy jednej, jak i drugiej metodzie zbyt mocne, nieumiejętne podpychanie skórek lub ich nadmierne wycinanie może spowodować uszkodzenie macierzy (czyli miejsca wytwarzania) paznokcia i powstanie bruzd poprzecznych, które rosną wraz z paznokciem.