Zimne nóżki
Składniki: 1 golonka, 2 nogi wieprzowe, 1 główka czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, majeranek, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula), 1 łyżka żelatyny.
Przygotowanie: golonkę i nóżki umyć, a następnie włożyć do garnka i zalać wodą (tak, aby były przykryte). Dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz pół główki czosnku. Doprawić pieprzem i solą (wywar powinien być słony), a następnie gotować na wolny ogniu przez dwie godziny. Miękką golonkę i rozgotowane nóżki wyjąć z wody, oddzielić skórę, kości i tłuszcz. Wywar przecedzić, marchewkę pokroić, a mięso posiekać. Składniki ponownie dodać do wywaru, doprawić majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Zagotować z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Po wystudzenia rozlać do małych miseczek. Podawać z octem i cytryną.