Dobry dla diabetyków
We Francji mniszek uważany jest za bardzo cenną roślinę dietetyczną, przewyższającą pod tym względem sałatę - głównie dlatego, że zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów. To także cenna roślina moczo- i żółciopędna, bardzo korzystna w przypadku osób ze schorzeniami wątroby. Mniszek przepłukuje filtry nerkowe, uwalnia miąższ wątroby od toksyn. Usprawnia również krążenie krwi i ją oczyszcza, obniża poziom glukozy w początkowym okresie cukrzycy, wykazuje właściwości przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe. Redukuje przekrwienie w jamie brzusznej, a także korzystnie wpływa na apetyt.
Spożywanie tzw. mlecza zaleca się m.in. w anemii, kamicy żółciowej i nerkowej, nadmiarze cholesterolu, zapaleniu wątroby, niewydolności i marskości wątroby, otyłości, reumatyzmie, skąpomoczu, miażdżycy, zapaleniu tkanki podskórnej, zaparciach, zakłóceniach w krążeniu krwi, żylakach czy przekrwieniu naczyń jamy brzusznej.