Miodek majowy, czyli syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek pięknie już kwitnie, więc możemy przygotować aromatyczny miodek. Produkt ten znany jest głównie w kuchni śląskiej - kiedyś nawet zastępował naturalny miód i stosowany był jako środek leczniczy. Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, zwłaszcza przy schorzeniach wątroby.
Potrzebny będzie nam kilogram świeżych kwiatów (same główki), najlepiej zebranych w suchy dzień w godzinach przedpołudniowych - wtedy są najbardziej rozwinięte, a także mają więcej smaku i aromatu. Rozkładamy je na gazecie lub gazie, by pozbyć się wszelkich owadów i zanieczyszczeń, po czym gotujemy w dwóch litrach wody przez 20 minut. Następnie przelewamy wywar, dodajemy kilogram cukru i sok wyciśnięty z 1,5 cytryny i gotujemy przez 2-3 godziny do osiągnięcia konsystencji syropu. Gotowy miodek rozlewamy słoików.