Mniszek lekarski na oczyszczenie organizmu
Mniszek lepszy od sałaty
Pełno go na polach i łąkach. Dla wielu to uciążliwy chwast. Mniszek to kwiat o niedocenianych walorach zdrowotnych
Pełno go na polach i łąkach. W Polsce traktowany jest jak uciążliwy chwast, który w zapale wyrywamy z ogrodowych grządek. Tymczasem w innych krajach pospolity mlecz, czyli mniszek lekarski uważany jest za bardzo cenną roślinę dietetyczną, przewyższającą pod tym względem sałatę. To kwiat o niedocenianych walorach zdrowotnych - można śmiało wykorzystywać wszystkie jego części.
Mniszek bywa nazywany brodawnikiem, wolimi oczami, gołębim grochem, pępawą czy... męską stałością. Znany i wykorzystywany był już w czasach starożytnych. Chętnie sięgali po niego Indianie, np. Czipewejowie gotowali liście mniszka, mieszali je z octem klonowym i zjadali razem z wieprzowiną albo mięsem z jelenia. Apacze natomiast kwiaty tej rośliny dodawali do napojów alkoholowych. Obecnie mniszek lekarski rośnie wszędzie - w Europie, Azji, obu Amerykach, a nawet w Afryce Północnej.