Dieta kapuściana
Kapusta nie jest zła, zawiera między innymi dużo witamin z grupy B, mnóstwo witaminy C. Do tego wapń, magnez, potas. Sok z kapusty wzmacnia odporność, kompresy z liści pomagają złagodzić ból stawów. A jakby tego było mało, jest to warzywo niskokaloryczne. I dosyć tanie.
Co jednak, jeśli kapusta miałaby stanowić nasz jedyny posiłek każdego dnia? Okazuje się, że prawdziwych desperatów takie ograniczenie nie zraża. Dieta kapuściana to jedna z najbardziej monotonnych diet, jakie istnieją. I jedna z najpopularniejszych. Gotujemy zupę z kapusty, a potem jemy ją dniem i nocą. Na śniadanie. Obiad. Kolację... Wprawdzie dostarczamy organizmowi w ten sposób dużo błonnika, ale za to brakuje nam białka i tłuszczów. I bardzo szybko na widok kapusty zaczynamy mieć odruchy wymiotne. Po zakończeniu diety rzucamy się na "normalne" jedzenie i w błyskawicznym tempie znów przybieramy na wadze.