Karczochy
Cynaryna odpowiada za obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 proc. Z karczochów produkuje się lek - Cynarex (w postaci tabletek) oraz Cynacholin (w postaci wyciągu alkoholowego). Oba preparaty znajdują szczególne zastosowanie w leczeniu i długotrwałej profilaktyce przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Karczochy polecane są w diecie osób chorych na cukrzycę ze względu na zawartość inuliny. Wpływa na organizm jak błonnik - ma zdolność wiązania większej ilości wody, pęcznienia w żołądku. Zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Inulina jest prebiotykiem, czyli pożywką dla dobroczynnych bakterii zasiedlających przewód pokarmowy człowieka.
Karczoch jest również źródłem flawonoidów (luteolin, apigenin) oraz składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez. Jest warzywem, które zawiera największą ilość niacyny (wit. PP).