Najzdrowsze warzywa sezonowe
Karczochy
Wiosna rozkwita. Drzewa już są zielone, rabaty pełne kolorowych kwiatów. Na straganach mnóstwo świeżych warzyw, zachęcających do ich kupna kolorem i smakiem. Warto jednak pamiętać, że są również cennym źródłem witamin i minerałów, których większość z nas ma niedobór po zimie.
Karczochy nie pojawiają się zbyt często na naszych straganach. Dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli właściwe walory tego warzywa, czyli zawartość cynaryny. Substancja ta usprawnia trawienie, działanie hormonów odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi oraz przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie. Dzięki temu pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Ze względu na swoją niską wartość energetyczną (100 g zawiera 47 kcal), często jest polecana osobom na diecie redukcyjnej.
Cynaryna wykazuje również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego wyciąg z liści karczocha znajduje się w składzie niektórych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. W lecznictwie również wykorzystywane jest bogactwo witamin z grupy B, co zapobiega powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Wyciąg z karczocha jest także używany w celu leczenia niektórych schorzeń dermatologicznych, np. łuszczycy, egzemy czy pokrzywki.
Tekst: Weronika Weremko-Oszuścik, dietetyk (Poradnia Dietetyczna Dieta4U)