Czekolada
To wspaniały antydepresant, pod warunkiem, że nie sięgamy po bombę kaloryczną pod postacią mlecznych lub nadziewanych słodkości. Wszystkie minerały, składniki odżywcze i witaminy znajdują się bowiem w ziarnach kakaowca. Wartościowa czekolada powinna zwierać powyżej 70 proc. kakao. Nie jest też obojętne, w jaki sposób została wytworzona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto więc czytać etykiety, chociaż trzeba zaznaczyć, że producenci nie zawsze zamieszczają te informacje.
Jak działa czekoladowy zastrzyk? Po zjedzeniu smakołyku rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin, które nie tylko poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności, ale także niwelują ból. W czekoladzie obecny jest także magnez – ten z kolei zwiększa odporność organizmu na stres. Z badań opublikowanych w magazynie „Journal of Proteome Research” wynika, że jedzenie 40 g ciemnej czekolady (ok. 6 - 7 kostek) dziennie przez dwa tygodnie redukuje poziom hormonów stresu w organizmie u osób, które odczuwają silny niepokój.