Kawa z herbatą czyli Hongkong espresso
Pobudzające właściwości zawartej w kawie kofeiny są powszechnie znane. Zwolennikom oryginalnych połączeń smakowych, polecane jest wypróbowanie nietypowego połączenia, które wzmocni stymulujące działanie "małej czarnej". Hongkong espresso powoduje silne i natychmiastowe pobudzenie, jest więc chętnie spożywana w sytuacjach wzmożonego wysiłku psychicznego. - Według tradycyjnej receptury, Hongkong espresso przygotowywane jest na bazie 70 ml herbaty, świeżo zaparzonego espresso, a następnie wzbogacone dla smaku odrobiną mleka i cukru - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W takim zestawieniu dobrze sprawdzają się herbaty czarne, np. szlachetna mieszanka z regionu Darjeeling o delikatnie ostrej nucie smakowej. Alternatywę mogą stanowić również odmiany zielone, charakteryzujące się lekkim i delikatnym aromatem.