Gorczyca
Choć nazwa i zapach kojarzą się z popularnym dodatkiem do potraw, olej musztardowy (gorczyczny) jest wspaniałym kosmetykiem. Rozgrzewa skórę, pobudza jej krążenie i spowalnia procesy starzenia, a przede wszystkim znakomicie odżywia włosy.
Olej wytłacza się z nasion gorczycy – rośliny, którą już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali jako przyprawę kuchenną i silny afrodyzjak. Swoje wartości zawdzięcza walorom ziaren gorczycy, niezwykle bogatego źródła witamin: PP (rozszerza naczynia krwionośne i dba o dobrą kondycję skóry), B1 (uczestniczy w procesie spalania tłuszczów, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i produkcję choliny odpowiedzialnej za nasz nastrój), a także E (bez jej udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny, odpowiadających za zdrowy sen i aktywność w ciągu dnia).
Jest bogaty w siarkę (pozytywnie wpływa na stan włosów i skóry), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mające zdolność przywracania równowagi wodno-lipidowej i zapewniające prawidłowe nawilżenie skóry. To także skarbnica flawonoidów, charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwających z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu.