Drogocenny olej
Olej z nasion dyni to również źródło ważnych w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), między innymi kwasu linolowego, gamma-linolenowego i oleinowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe są składnikami budulcowymi każdej komórki naszego organizmu, a także regulują różne procesy fizjologiczne (transport lipidów i cholesterolu, synteza prostaglandyn).
Ponieważ nie są wytwarzane w organizmie ludzkim, ważne jest, aby nasza dieta dostarczała je w odpowiednich ilościach. Olej z nasion dyni bogaty jest także w witaminy: A, E, D, witaminy z grupy B, oraz w znacznych ilościach sole mineralne: cynk i selen, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. O oleju z dyniowych nasion powinni pamiętać nie tylko mężczyźni. Warto włączyć go w codzienne menu, tym bardziej że możemy zaopatrzyć się w "wersję kuchenną" w postaci oleju tłoczonego na zimno ze świeżych pestek.
Pamiętać należy o tym, by używać go wyłącznie "na zimno", jako dodatek do pieczywa, nabiału, sałatek. Olej posiada charakterystyczną zielonobrunatną barwę i orzechowy posmak.