Pięć przysmaków, które lubią twoje zęby
Zaskakujące produkty
Co jeść, by mieć zdrowe zęby i dziąsła? Oto pięć całkiem zaskakujących przysmaków.
Co jeść, by mieć zdrowe zęby i dziąsła? Oto pięć zaskakujących przysmaków. Naukowcy przekonują, że składniki tych produktów hamują rozwój niekorzystnych w jamie ustnej bakterii, zapobiegają próchnicy i zabijają nieświeży oddech. Oto dowody.
Czerwone wino zmniejsza ryzyko próchnicy
Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego wina: badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry dowodzą, że ekstrakt z pestek winogron niezwykle korzystnie działa na zęby. - Według naukowców, polifenole zawarte w winogronach, hamują rozwijanie się szczepów bakterii z grupy Streptococcus, które tworzą płytkę nazębną i w efekcie prowadzą do powstania próchnicy - mówi dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna w Katowicach. Badacze udowodnili tę tezę przeprowadzając eksperyment: zanurzyli płytkę z warstwą bakterii w trzech rodzajach czerwonego wina - zwykłym, bezalkoholowym i z ekstraktem z pestek winogron oraz w wodzie i 12 procentowym etanolu. Okazało się, że wszystkie trzy typy wina najskuteczniej zwalczają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy.