Odpowiednie nastawienie
Przede wszystkim postaraj się uspokoić. Stres sprawia, że nie możesz się skoncentrować, a stąd już prosta droga do dosypania cukru zamiast soli, czy rozgotowania pierogów. Ale jak tu się nie denerwować, gdy po raz pierwszy musisz przygotować kolację dla tylu osób, a równocześnie nie możesz zaniedbać obowiązków zawodowych?
Sięgnij po herbatkę z melisy lub ziołowe tabletki uspokajające – łagodnie zmniejszą napięcie nerwowe i ułatwią Ci skupienie się na gotowaniu.
Choć w Twojej głowie pojawiają się prawdopodobnie same niekorzystne scenariusze, myśl pozytywnie. Spróbuj również nieco „ujarzmić” swój perfekcjonizm. Naprawdę nic się nie stanie, jeśli pierogi nie będą mieć idealnego kształtu, a barszcz nie będzie dostatecznie czerwony. Pamiętaj, że Wigilia nie ma być okazją do kulinarnych popisów, lecz do miłego spędzenia czasu z najbliższymi.
POLECAMY: BRAKUJE MI ENERGII