Jak przygotować domowy popcorn?
Masz do wyboru trzy sposoby – na głębokim tłuszczu, w mikrofalówce i na suchej patelni. Zdecydowanie się na pierwszą opcję, nie jest dobrym pomysłem, dlatego nie poświęcimy mu wiele miejsca. Przepis jest banalnie prosty – do garnka wlewasz tłuszcz, rozgrzewasz go, a następnie wrzucasz garść ziaren kukurydzy i przykrywasz pokrywką. Po kilku minutach ziarna zaczną strzelać. Kiedy popcorn jest już gotowy, przesyp go do miski i posól. A może popcorn bez tłuszczu? To najlepszy sposób. Wystarczy, że do papierowej, śniadaniowej torby wsypiesz ziarna, przyprawy, zagniesz brzegi dwa razy i ustawisz pionowo w mikrofalówce na dużą moc, na maksymalnie trzy minuty. Możesz także przygotować popcorn na suchej patelni – rozgrzewasz patelnię, wsypujesz ziarna kukurydzy i prażysz je przez 3-4 minuty. Musisz tylko uważać, by nie spalić popcornu, więc wstrząśnij patelnią przykrytą pokrywką i poczekaj, aż ziarenka zaczną strzelać coraz rzadziej – to znak, że popcorn jest gotowy.