Pokrzywa w kuchni
Dzięki delikatnemu smakowi pokrzywy można jej używać w kuchni jak szpinaku czy jarmużu. Świeże liście idealnie nadają się do sałatki, mogą również służyć jako dodatek do zup. Zalane wrzątkiem, odstawione do naciągnięcia i doprawione odrobiną cukru lub miodu i cytryną są wyśmienitym orzeźwiającym napojem.
Młode, zblanszowane listki, dodawane do sałatek lub przygotowywane jak szpinak, nie tylko tracą swoje właściwości parzące, ale również pomagają w przemianie materii.
"Sok z liści lub wywar z całej rośliny może być stosowany zamiast podpuszczki do wyrobu wegetariańskiego nabiału" - zauważa Łukasz Łuczaj.
Marta Dymek z bloga Jadłonomia robi z pokrzywy (2 szklanki liści) pesto, do którego dodaje uprażone ziarna słonecznika (szklanka), delikatny olej (pół szklanki), koper (2 łyżki), czosnek (ząbek), sok z cytryny (łyżeczka), sól oraz pieprz i ewentualnie 2 łyżki koziego sera. Całość wystarczy zmiksować.