FitnessRewelacyjna pokrzywa

    Rewelacyjna pokrzywa

    Wiosenne kuracje pokrzywowe, a szczególnie picie soku z rośliny, stają się ostatnio bardzo modne

    Rewelacyjna pokrzywa
    Źródło zdjęć: © 123RF.COM

    1 / 7

    Wartościowe składniki

    Obraz
    © 123RF

    Kiedyś służyła biedniejszym ludziom jako znakomite źródło witamin - gotowano z niej zupy. Dziś, gdy znamy jej skład i działanie, pokrzywa jest modnym dodatkiem wykorzystywanym w kuchni i w domowym spa.

    Świeże listki pokrzywy to prawdziwe polskie super jedzenie. Tańsze niż aloes. Usprawniają przemianę materii. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, ma doskonały wpływ na kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Zwalczają łupież oraz łojotok.

    Liście pokrzywy to bogate źródło witamin A, C i K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak cynk, fosfor, jod, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, sód i żelazo. Zawiera flawonoidy, garbniki, fitosterole, karotenoidy.

    2 / 7

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    3 / 7

    Pokrzywa w kuchni

    Obraz
    © 123RF

    Dzięki delikatnemu smakowi pokrzywy można jej używać w kuchni jak szpinaku czy jarmużu. Świeże liście idealnie nadają się do sałatki, mogą również służyć jako dodatek do zup. Zalane wrzątkiem, odstawione do naciągnięcia i doprawione odrobiną cukru lub miodu i cytryną są wyśmienitym orzeźwiającym napojem.

    Młode, zblanszowane listki, dodawane do sałatek lub przygotowywane jak szpinak, nie tylko tracą swoje właściwości parzące, ale również pomagają w przemianie materii.
    "Sok z liści lub wywar z całej rośliny może być stosowany zamiast podpuszczki do wyrobu wegetariańskiego nabiału" - zauważa Łukasz Łuczaj.
    Marta Dymek z bloga Jadłonomia robi z pokrzywy (2 szklanki liści) pesto, do którego dodaje uprażone ziarna słonecznika (szklanka), delikatny olej (pół szklanki), koper (2 łyżki), czosnek (ząbek), sok z cytryny (łyżeczka), sól oraz pieprz i ewentualnie 2 łyżki koziego sera. Całość wystarczy zmiksować.

    4 / 7

    Zupa z pokrzyw

    Obraz
    © 123RF

    Do przygotowania zupy potrzebne jest 50g pokrzyw, które należy najpierw dokładnie opłukać, a później udusić na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warzywa z pokrzywą miksuje się, dodaje wywaru z włoszczyzny i zagotowuje.

    Zupę doprawia się opakowaniem naturalnego jogurtu oraz śmietany 12 proc. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, należy zagęścić ją mąką. Można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z ziemniakami polanymi masłem.

    5 / 7

    Zielony hit

    Obraz

    Wiosenne kuracje pokrzywowe, a szczególnie picie soku z rośliny, stają się ostatnio bardzo modne.

    Jak przygotować taki oczyszczający napój? Świeże listki drobno pokrojonych młodych pokrzyw wrzucamy do sokowirówki lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Miksturę można rozrzedzać wodą w proporcji 1:5.

    Według zaleceń jednego z uczniów sławnego zielarza księdza Kneippa, kurację rozpoczynamy od dziennej dawki 3 łyżek stołowych soku. Po każdych 3 dniach zwiększamy dawkę o jedną łyżkę, aż dojdziemy do dziennej dawki 10 łyżek stołowych.

    6 / 7

    Pokrzywa w kosmetyce

    Obraz
    © 123RF

    Wyciąg z pokrzyw wykorzystywany jest także w kosmetyce, między innymi w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Ekstrakt z pokrzyw możemy znaleźć w szamponach oraz odżywkach. Przeznaczone są do pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz normalnych, nadają włosom blask, sprawiają, że są miękkie i puszyste.
    Pokrzywa znajduje także zastosowanie w leczeniu świądu, łupieżu, zapobiega wypadaniu włosów.

    By przygotować znakomity domowy środek na pielęgnację włosów, świeże ziele nasturcji ogrodowej należy połączyć z liśćmi pokrzywy (pół na pół) i przekręcić przez sokowirówkę, a uzyskany sok zalać spirytusem w tej samej ilości. Całość odstawiamy w ciemne miejsce, a po dwóch tygodniach otrzymamy doskonały środek pielęgnujący włosy (przepis Jadwigi Górnickiej). Tak przygotowaną nalewką należy smarować skórę głowy.

    7 / 7

    Pielęgnacja skóry

    Obraz

    Substancje czynne obecne w pokrzywie pomogą w przypadku tłustej skóry - wspomagają jej ukrwienie i oczyszczają cerę. Przepis z wykorzystaniem pokrzywy zwyczajnej: garść świeżych liści wrzucić do rondelka z 300 ml mleka i podgrzać. Mleko krótko przed zagotowaniem należy odcedzić i schłodzić. Tak przygotowaną mieszankę nakłada się na skórę wacikiem.

    Z pokrzywy przygotujemy też odwar do przemywania skóry. W tym celu 2 łyżeczki liści zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 10 minut (pod przykryciem). Takim odwarem przemywamy zanieczyszczoną skórę najlepiej trzy razy dziennie. Picie herbatki z pokrzywy pomoże ponadto na trądzik.

    Komentarze (0)