Jedz ziemniaki i chudnij
Skrobia to nic innego jak cukier złożony, który występuje w roślinach jako substancja zapasowa i pełni w nich rolę materiału energetycznego. Dzięki temu, że jedna cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy, jej trawienie przebiega stopniowo. Dlatego jedząc produkty bogate w skrobię na znacznie dłużej zyskamy uczucie sytości i nie będziemy cierpieć na nagłe napady głodu. Jak zwraca uwagę doktor McDougall, człowiek jest wręcz stworzony do spożywania skrobi. To ze względu na amylazy czyli enzymy, które odpowiadają za jej trawienie.
Wyróżniamy też skrobię oporną to znaczy wytrzymałą na procesy trawienia, przez co nierozłożona przechodzi ona do jelita grubego i pozytywnie wpływa na rozwój flory bakteryjnej. Nazywa się ją trzecim rodzajem błonnika, ponieważ skutecznie podkręca metabolizm. Najwięcej znajdziemy jej w pieczywie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych i ryżu.