Już po 24 godzinach będziesz odczuwać pierwsze efekty w postaci lepszego samopoczucia, po tygodniu waga zacznie spadać w dół, a po 4 miesiącach istnieje szansa, że przestaniesz cierpieć na przewlekłe choroby. Ta rewolucyjna dieta bazuje na tanich i łatwo dostępnych produktach, które są źródłem zdrowych i wartościowych dla naszego organizmu węglowodanów. Jej autorem jest doktor McDougall. W książce „Zdrowie bez recepty” opisuje on zalety spożywania posiłków bogatych w skrobię. Od tej pory już nigdy nie zrezygnujesz z ziemniaków w trakcie jedzenia obiadu.
POLECAMY: Młode ziemniaki - po tym poznasz, czy są zdrowe
Jedz ziemniaki i chudnij
Dieta opiera się na wysokowęglowodanowych produktach roślinnych, w których główną rolę grają jak najmniej przetworzone źródła skrobi. W zależności od uwarunkowań klimatycznych czy kulturowych zaleca się sięgać po te najbardziej dostępne. W Polsce będą to więc ziemniaki, a także rozmaite ziarna jak żyto, jęczmień czy owies. Warto też wymienić tu ryż, bataty i kukurydzę oraz cieszącą się coraz większą popularnością komosę ryżową. Podstawą są także wszelakie rośliny strączkowe, wśród których prym wiedzie cieciorka, fasola i bób. Pozostałe dozwolone produkty to warzywa, owoce, zioła i sosy bez dodatku tłuszczu. Należy także ograniczać lub najlepiej zrezygnować z soi.
Jedz ziemniaki i chudnij
W tej diecie nie głodzimy się i najadamy się do syta, a przykładowy jadłospis jest tego najlepszym dowodem. Na śniadanie możemy zjeść łatwą i szybką w przygotowaniu owsiankę z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców lub kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z pastą z bobu czy humusem. Ziemniaki w rozmaitych odsłonach poleca się na obiad, a pieczone bataty na przekąskę czy kolację. Nie rezygnujemy też z deserów – w lato szczególnie sprawdzą się lody z mrożonych bananów zmiksowanych z naszymi ulubionymi owocami. Po za tym sycące sałatki na bazie kasz, wielowarzywne zupy i makarony z kolorowymi warzywami.
Jedz ziemniaki i chudnij
Skrobia to nic innego jak cukier złożony, który występuje w roślinach jako substancja zapasowa i pełni w nich rolę materiału energetycznego. Dzięki temu, że jedna cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy, jej trawienie przebiega stopniowo. Dlatego jedząc produkty bogate w skrobię na znacznie dłużej zyskamy uczucie sytości i nie będziemy cierpieć na nagłe napady głodu. Jak zwraca uwagę doktor McDougall, człowiek jest wręcz stworzony do spożywania skrobi. To ze względu na amylazy czyli enzymy, które odpowiadają za jej trawienie.
Wyróżniamy też skrobię oporną to znaczy wytrzymałą na procesy trawienia, przez co nierozłożona przechodzi ona do jelita grubego i pozytywnie wpływa na rozwój flory bakteryjnej. Nazywa się ją trzecim rodzajem błonnika, ponieważ skutecznie podkręca metabolizm. Najwięcej znajdziemy jej w pieczywie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych i ryżu.
Jedz ziemniaki i chudnij
Efekty są spektakularnehe. W wielu przypadkach pacjenci odstawili przyjmowane przez lata leki na cukrzycę czy podwyższony cholesterol. Bóle stawów i mięśni przestały być odczuwalne, skóra stała się promienna i pozbawiona niedoskonałości, a nawet udało się pozbyć w ten sposób przewlekłej choroby. Ta dieta nie tylko pomoże nam w osiągnięciu smukłej sylwetki, ale też ma szereg innych pozytywnych skutków ubocznych. Utrata wagi to tylko jeden z nich.