Bułeczki cynamonowe
Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka, 2 jajka, 5 łyżek cukru, 125 g masła, szczypta soli, 4 szklanki mąki, 7 g suchych drożdży. Składniki na nadzienie: 2 łyżki cynamonu, 6 łyżek cukru
Przygotowanie: do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier i mieszamy. Wsypujemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko, rozpuszczone masło. Na koniec dolewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy w rulon i kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy bułeczki i czekamy jeszcze chwilę, aż wyrosną. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowe bułeczki można posmarować lukrem.
Sekretny dodatek: cynamon
Ze względu na intensywny, korzenny zapach cynamon ma właściwości pobudzające. Zwiększa więc apetyt na seks. Można dodawać go do deserów i napojów, ale także dań mięsnych.