Bruschetta z pomidorami i bazylią
Składniki: 6 kromek bułki ciabatta lub bagietki, 4 dojrzałe pomidory, 10 listków świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Do miseczki przekładamy drobno posiekane pomidory, porwane listki bazylii, rozgniecione ząbki czosnku. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Pieczywo grillujemy w piekarniku. Na wierzch nakładamy porcję pomidorów z bazylią.
Sekretny dodatek: bazylia
Poprawia krążenie, zawiera mnóstwo olejków eterycznych. Już setki lat temu uważano, że bazylia sprzyja płodności i w naturalny sposób rozpala zmysły. Kobiety traktowały ją jak perfumy. Listkami nacierały szyję i nadgarstki, by kusić swoich partnerów niezwykłym zapachem.