Nadchodząca wielkimi krokami jesień, to idealny moment, by wykorzystać winogrona i to nie tylko w kuchni. Owoce mają też swoje zastosowanie w kosmetyce, a nawet profilaktyce wielu chorób.
Nadchodząca wielkimi krokami jesień, to idealny moment, by wykorzystać winogrona i to nie tylko w kuchni. Owoce mają też swoje zastosowanie w kosmetyce, a nawet profilaktyce wielu chorób.
Właściwości winogron były znane już 5 tys. lat p.n.e. Już wtedy wykorzystywano go jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, na skaleczenia i rany. Ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, wykorzystywała nawet w swoich praktykach wino.
Owoce te są cennym źródłem witaminy C, A i B. Zawierają mnóstwo potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku i żelaza.
md/ WP Kobieta
Na włosy
Wśród najpopularniejszych kosmetyków, które poprawiają kondycje włosów jest olej z pestek winogron. Przyda się w każdej łazience, bo pomoże nie tylko na łojotokowe zapalenie skóry, ale i przykre swędzenie skóry głowy. Ma silne właściwości nawilżające, pomaga usuwać suchy naskórek i poprawia krążenie krwi, przez co skóra i włosy są lepiej odżywione.
Zawarta w oleju witamina E i kwas linolowy są doskonałym środkiem na wypadanie włosów. Dzięki niemu cebulki włosów ulegają wzmocnieniu, a końcówki nie łamią się i nie rozdwajają.
Na cerę
Uważa się, że zawarte w winogronach przeciwutleniacze chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To one odpowiadają za szybsze starzenie się skóry. Regularne stosowanie miąższu z nasion jako maseczki hamuje powstawanie zmarszczek i niechcianych przebarwień.
Na migreny, a nawet problemy z pamięcią
Do kolejnych niezwykłych zastosowań winogron trzeba też zaliczyć poprawę samopoczucia. Picie soku z winogron bez dodatku wody może znacząco złagodzić objawy migreny.
Luteiny i zeaksantyny w nich zawarte odpowiedzialne są natomiast za utrzymanie dobrego stanu zdrowia naszych oczu. Spożywanie winogron nie tylko opóźnia proces pogorszania się wzroku z wiekiem, ale i rozwój chorób, jak np. zwyrodnienie plamki żółtej.
Naukowcy potwierdzili z kolei, że inny składnik winogron - resweratrol, pomaga usuwać szkodliwe białko, które sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera.
Na podwyższony cholesterol
Winogrona to także broń przeciw złemu cholesterolowi. Owoce podnoszą poziom tlenku azotu we krwi, a co za tym idzie, zapobiegają zakrzepom krwi i zmniejszają ryzyko zawału serca. Przeciwutleniacze powstrzymują utlenianie cholesterolu LDL, który blokuje naczynia krwionośne powodując chorobę wieńcową.
Na nowotwory
Jak wynika z badań naukowców, wspomniany wcześniej resweratrol zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
Amerykańscy naukowcy są przekonani, że ekstrakt z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę. Zaznaczają jednak, że jedzenie winogron nie pomoże całkowicie pokonać raka. Winogrona, tak jak inne owoce i warzywa sprawnie zapobiegają rozwojowi nowotworów.