Ikaria
Do niebieskich stref zalicza się także wyspa Ikaria - życie płynie tu leniwie, a mieszkańcy dużą uwagę przywiązuję do wzmacniania więzi rodzinnych i towarzyskich. Nikt się tu nie spieszy, ale na brak ruchu na pewno nie narzeka, bo wyspa jest górzysta i poruszanie się po niej wymaga kondycji. Mieszkańcy południa Europy w czasie największych upałów, czyli w środku dnia, robią sobie przerwę. Tak też postępują mieszkańcy Ikarii - w czasie sjesty ucinają sobie tradycyjnie drzemkę - co jak stwierdzili naukowcy, obniża poziom hormonów stresu i uspokaja serce.
Co jedzą mieszkańcy Ikarii? Głównie bazują na tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej, w której znaczącą rolę odgrywają oliwki i oliwa, a także ryby bogate w niesacycone kwasy omega-3. Dieta jest prosta i oparta w dużym stopniu na nieprzetworzonych produktach roślinnych, gdzie królują warzywa i owoce. Dużo fasoli, cieciorki i soczewicy, ziemniaków, produktów pełnoziarnistych i serów - z mleka kóz i owiec (kathoura, feta itp.). Jada się także sporo zieleniny, szczególnie ceni się tę dziko rosnącą, którą dodaje się do sałatek - potrafi ona zawierać nawet 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, które także znajduje się codziennym menu. Mięso jada sie zdecydowania rzadziej. Ikaryjscy stulatkowie uwielbiają podobno ziołowe herbatki, a wieczorem piją „górską herbatkę”, będącą mieszanką oregano, szałwii, rozmarynu, piołunu, liści mniszka i mięty.