WAŻNE
TERAZ

Lewandowski zagrał kapitalny mecz. Strzelił 3 gole i został bohaterem

Sposoby na długowieczność

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Maja Miloch

/ 7Jak dożyć setki?

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy i pasjonaci od lat zastanawiają się nad tym, dlaczego mieszkańcy niektórych regionów świata żyją przeciętnie dłużej niż większość ludzkości. Stworzono nawet listę tzw. niebieskich stref, czyli tych zakątków naszego globu, w których mieszkańcy nie tylko swobodnie dożywają do lat stu i więcej, ale też jakość ich życia w późnych latach życia jest bardzo wysoka. W czym tkwi tajemnica?

Długowieczność mieszkańców Okinawy od lat fascynuje naukowców. Okazuje się, że tajemnym eliksirem młodości jest styl życia i specjalna dieta ludności wyspy. To połączenie kuchni japońskiej, chińskiej i tajwańskiej. Podstawę stanowią soja (tofu, zupa miso), pełnoziarnisty ryż, ryby, słodkie ziemniaki, owoce, warzywa, grzyby shiitake. Stosują także przyprawy, wśród nich kurkumę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwabakteryjne. Najpopularniejszą potrawą jest champuru – mieszanka tofu, sezonowych warzyw i gorzkiego melona (goya). Jednak największym atutem tej diety jest różnorodność. W kuchni wykorzystuje się średnio ok. 200 produktów, z których 35 je się regularnie, a 18 - każdego dnia. Specyfiką diety jest to, że zawiera niezwykle dużo flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, zapobiegającym chorobom, w tym nowotworom. Wiele tych cennych związków zawiera zielona herbata, która należy do najpopularniejszych napojów. Mieszkańcy Okinawy trzymają się jeszcze jednej bardzo ważnej zasady - jedz do momentu, aż w 80 proc. będziesz syty.

Z dietą Okinawa nieodłącznie związana jest liczba 7. Stosujące ją osoby starają się jeść codziennie siedem porcji warzyw lub owoców oraz siedem porcji produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych. Mieszkańcy Okinawy zalecają również co najmniej 7-godzinny sen i codzienne spacery na trasie 7 km.

/ 7Wodorosty

Obraz
© Fotolia

Jednym z kluczowych produktów w diecie Okinawa są wodorosty. O pożytecznym działaniu alg na ludzki organizm mówi się od wieków - odznaczają się bowiem wysoką wartością odżywczą. Algi słodkowodne są przede wszystkim źródłem bezcennego białka, a w morskich znajduje się bardzo dużo jodu. Badania, które przeprowadzono z udziałem długowiecznych mieszkańcach Azji, bezsprzecznie potwierdziły, że za dobre zdrowie odpowiada właśnie systematyczne spożywanie wodorostów.

Algi zawierają m.in. potas, wapń, siarkę, żelazo, cynk oraz krzem, a także witaminy K, C, E, PP i z grupy B. Lista zalet spożywania wodorostów jest bardzo długa. Działają przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowo, oczyszczają organizm, wspomagają pracę serca, wzmacniają odporność, pobudzają przemianę materii i działają odmładzająco.

/ 7Ikaria

Obraz
© 123RF.COM

Do niebieskich stref zalicza się także wyspa Ikaria - życie płynie tu leniwie, a mieszkańcy dużą uwagę przywiązuję do wzmacniania więzi rodzinnych i towarzyskich. Nikt się tu nie spieszy, ale na brak ruchu na pewno nie narzeka, bo wyspa jest górzysta i poruszanie się po niej wymaga kondycji. Mieszkańcy południa Europy w czasie największych upałów, czyli w środku dnia, robią sobie przerwę. Tak też postępują mieszkańcy Ikarii - w czasie sjesty ucinają sobie tradycyjnie drzemkę - co jak stwierdzili naukowcy, obniża poziom hormonów stresu i uspokaja serce.

Co jedzą mieszkańcy Ikarii? Głównie bazują na tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej, w której znaczącą rolę odgrywają oliwki i oliwa, a także ryby bogate w niesacycone kwasy omega-3. Dieta jest prosta i oparta w dużym stopniu na nieprzetworzonych produktach roślinnych, gdzie królują warzywa i owoce. Dużo fasoli, cieciorki i soczewicy, ziemniaków, produktów pełnoziarnistych i serów - z mleka kóz i owiec (kathoura, feta itp.). Jada się także sporo zieleniny, szczególnie ceni się tę dziko rosnącą, którą dodaje się do sałatek - potrafi ona zawierać nawet 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, które także znajduje się codziennym menu. Mięso jada sie zdecydowania rzadziej. Ikaryjscy stulatkowie uwielbiają podobno ziołowe herbatki, a wieczorem piją „górską herbatkę”, będącą mieszanką oregano, szałwii, rozmarynu, piołunu, liści mniszka i mięty.

/ 7Tłuste ryby morskie

Obraz
© 123RF.COM

Ich znaczenia w prawidłowej diecie profilaktycznej nie da się przecenić. Ryby są przede wszystkim bogatym źródłem kwasów omega-3. Znajduje się w nich również wiele niezwykle istotnych dla zdrowia składników mineralnych – magnez, wapń, sód, fosfor, potas, a także selen, czyli pierwiastek zapobiegający chorobom nowotworowym. Jedzenie ryb tłustych (takich jak szprotki, śledzie, tuńczyk, makrela czy łosoś) obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed chorobami serca i łagodzi problemy z krążeniem.

Naukowcy z Uniwersytetu Harokopio w Atenach potwierdzili, że spożywanie ryb jest sprawdzonym sposobem na długowieczność. Pamiętajmy, że ryby należy jeść nie rzadziej niż 2-3 razy w tygodniu.

/ 7Dolina Hunza

Obraz
© 123RF.COM

Dolina Hunza to jedno z najbardziej niedostępnych i odosobnionych miejsc świata, ale jej mieszkańcy dożywają sędziwego wieku. W czym tkwi sekret? Cywilizacja tutaj raczej nie dociera, więc zagrożenia, jakie ze sobą niesie nie dotyczą plemienia Hunzów. Ważne jest także ich podejście do życia - obcy jest im stres, zazdrość, nienawiść, agresja. Żyją w harmonii ze sobą nawzajem i z naturą.

Ich dieta jest prosta i skromna: surowe owoce w lecie, suszone i rozmoczone w wodzie lub mleku (głównie morele) - zimą, placki z ciemnej mąki razowej bardzo krótko pieczone i zjadane bez żadnych dodatków, potrawy z rozgotowanego zboża, mleko i sery (przeważnie kozie), ziemniaki i pomidory, dużo słodkich migdałów, a także wytwarzany z nich olej. Dolina Hunza obfituje w jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, czarne i czerwone wiśnie i morwy. Ich jadłospis bogaty jest również w mleko i jego przetwory, takie jak lassi, maślanka czy masło, za to nie ma w nim prawie mięsa. Gdy naukowcy zaczęli zastanawiać się nad tym, co takiego jest w produktach zjadanych przez Hunzów okazało się, że są m.in. źródłem substancji zapobiegających chorobom serca, miażdżycy i starzeniu się mózgu.

/ 7Morele

Obraz
© 123RF.COM

W diecie Hunzów ważną rolę grają morele, w których znajdziemy witaminy: C (szklanka morelowego soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), PP i z grupy B, a także niezbędne dla zdrowia minerały: żelazo, potas, sód, fosfor, wapń. W owocach obecny jest beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, obniża poziom złego cholesterolu i opóźnia procesy starzenia.

Z kolei suszone morele bardzo dobre są dla osób, które mają problem z przemianą materii. Owoce stanowią też bogate źródło fitohormonów, które chronią przed rakiem macicy oraz piersi.

/ 7Swanetia i Abchazja

Obraz
© 123RF.COM

Mieszkańcy Kaukazu także słyną z długowieczności. Dieta tutejszych mieszkańców opiera się mleku, warzywach, owocach i mięsie. Jednym z uderzających faktów jest to, że omawiane ludy w ciągu całego życia towarzyszy ciężki wysiłek fizyczny. Stwierdzono, że złamania kości przytrafiały im się niezwykle rzadko. Uznano, że stała aktywność fizyczna utrzymywała kości w stanie zmineralizowanym, dzięki czemu były one twarde i mocne. Długowieczność ludzi z Kaukazu przypisuje się głównie diecie składającej się z naturalnych pokarmów pochodzenia roślinnego.

W menu narodów kaukaskich znajdują się przeróżne kasze, bardzo często zastępują one pieczywo, mleko, mięso. Trudno nie wspomnieć o sztandarowych gruzińskich daniach - plackach chaczapuri w przeróżnych wersjach, choć niemal zawsze ze słonym serem oraz pierogach-sakiewkach chinkali zazwyczaj wypełnionych mięsem. Wreszcie bardzo pikantna pasta adżika, która jest uważana przez wielu Abchazów za główny powód swojej długowieczności. Poza tym kozi ser, warzywa, owoce i dużo przypraw. U chrześcijan kaukaskich ogromną popularnością dodatkowo cieszy się wino. Kaukaz również słynie z wyśmienitych wód mineralnych.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Ewa Kasprzyk cała w złocie. Postawiła na kontrowersyjny trend, spójrzcie na jej stopy
Ewa Kasprzyk cała w złocie. Postawiła na kontrowersyjny trend, spójrzcie na jej stopy
Wybrała się do sauny w dniu tylko dla kobiet. Przeżyła prawdziwy koszmar
Wybrała się do sauny w dniu tylko dla kobiet. Przeżyła prawdziwy koszmar
Piękne imię wymiera. Od siedmiu lat nie nadano go żadnej Polsce
Piękne imię wymiera. Od siedmiu lat nie nadano go żadnej Polsce
Syn Wonsa jest z Anną Muchą. Mówi, jak wyglądają wspólne święta
Syn Wonsa jest z Anną Muchą. Mówi, jak wyglądają wspólne święta
Kaczorowska nosi "znienawidzone" kozaki. Kiedyś były szczytem obciachu
Kaczorowska nosi "znienawidzone" kozaki. Kiedyś były szczytem obciachu
Moda na takie kołnierze wraca? Od sukienki księżnej Kate trudno oderwać wzrok
Moda na takie kołnierze wraca? Od sukienki księżnej Kate trudno oderwać wzrok
Polka wylądowała w szpitalu w USA. Pokazała rachunek
Polka wylądowała w szpitalu w USA. Pokazała rachunek
Sukienka Ewy Drzyzgi to hit jesieni. Ale tylko spójrzcie, co miała na stopach
Sukienka Ewy Drzyzgi to hit jesieni. Ale tylko spójrzcie, co miała na stopach
Skórzyński wspomina pogrzeb Jakubiaka. Tak zareagowała żona kucharza
Skórzyński wspomina pogrzeb Jakubiaka. Tak zareagowała żona kucharza
Zdradził Bielicką trzy dni po ślubie. "Jak wypił, to chodził na baby"
Zdradził Bielicką trzy dni po ślubie. "Jak wypił, to chodził na baby"
Domagała nie wiedział, czyją jest córką. "Od razu się we mnie zakochała"
Domagała nie wiedział, czyją jest córką. "Od razu się we mnie zakochała"
Zamiast aktorką została lekarką. Tak dziś wygląda 37-letnia Misheel Jargalsaikhan
Zamiast aktorką została lekarką. Tak dziś wygląda 37-letnia Misheel Jargalsaikhan