Sposoby na długowieczność
Jak dożyć setki?
Okinawa
Długowieczność mieszkańców Okinawy od lat fascynuje naukowców. Okazuje się, że tajemnym eliksirem młodości jest styl życia i specjalna dieta ludności wyspy. To połączenie kuchni japońskiej, chińskiej i tajwańskiej. Podstawę stanowią soja (tofu, zupa miso), pełnoziarnisty ryż, ryby, słodkie ziemniaki, owoce, warzywa, grzyby shiitake. Stosują także przyprawy, wśród nich kurkumę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwabakteryjne. Najpopularniejszą potrawą jest champuru – mieszanka tofu, sezonowych warzyw i gorzkiego melona (goya). Jednak największym atutem tej diety jest różnorodność. W kuchni wykorzystuje się średnio ok. 200 produktów, z których 35 je się regularnie, a 18 - każdego dnia. Specyfiką diety jest to, że zawiera niezwykle dużo flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, zapobiegającym chorobom, w tym nowotworom. Wiele tych cennych związków zawiera zielona herbata, która należy do najpopularniejszych napojów. Mieszkańcy Okinawy trzymają się jeszcze jednej bardzo ważnej zasady - jedz do momentu, aż w 80 proc. będziesz syty.
Z dietą Okinawa nieodłącznie związana jest liczba 7. Stosujące ją osoby starają się jeść codziennie siedem porcji warzyw lub owoców oraz siedem porcji produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych. Mieszkańcy Okinawy zalecają również co najmniej 7-godzinny sen i codzienne spacery na trasie 7 km.
ZOBACZ TAKŻE: DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA