Majowe pędy
Dziś brzmi to jak egzotyka, jednak jeszcze w ubiegłym stuleciu syrop z sosny był stosowany bardzo powszechnie.
Najlepiej jest go zrobić na początku maja, bo wówczas na drzewach pojawiają się młode pędy. Zbierać należy takie których długość nie przekracza 10 - 12 cm. Następnie czyścimy pędy z brązowych łusek i płuczemy.
Sosnowe pędy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski lub garnka i lekko ugniatając "wyciskamy" z nich soki.
Gałązki przekładamy do słoika, zasypujemy 4 łyżkami cukru i zamykamy. Zostawiamy w słonecznym miejscu na 10 dni, po czym zlewamy syrop do butelki i zostawiamy w ciemnym miejscu.
Syrop pijemy 3 razy dziennie. Dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce. Sosnowy nektar jest nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.