Jagody życia z Amazonii
Indianie pochodzący z amazońskiej dżungli owocami życia nazywają jagody Acai. Dochodząca do 15 metrów wysokości palma owocuje dwa razy w roku, dając grona zawierające kilkaset jagód. Owoce Acai są tradycyjnym składnikiem tamtejszej kuchni. Na północy Brazylii podaje się je na słono lub na słodko z tapioką, czyli suszonym maniokiem. Na południu zazwyczaj serwowane są z płatkami zbożowymi, będącymi odmianą naszego musli. Kulinarne wariacje wynikają z faktu, że jagody Acai są praktycznie pozbawione własnego smaku, jednak oferują bardzo bogaty aromat.
Owoce brazylijskiej palmy są składnikiem niezliczonych preparatów i suplementów diety. Wszystko za sprawą swoich niezwykłych, odmładzających i regenerujących organizm właściwości. Naukowcy z Emory University School of Medicine odkryli, że muszki owocowe, karmione jagodami Acai, żyją trzy razy dłużej niż te, które karmiono innymi owocami. Jagody Acai chronią komórki przed zgubnym wpływem wolnych rodników. Są bogate w aminokwasy i kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny pływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.