Zdrowe, bo kolorowe
Na zdrowotne właściwości owoców wpływają przede wszystkim antocyjany. Są to naturalne barwniki pochodzenia roślinnego, które dają kolory od czerwonego do ciemnofioletowego, w zależności od kwasowości soku komórkowego. Kwaśny odczyn pH (poniżej 7) daje owoce czerwone, obojętny lub zasadowy (powyżej 7) sprawia, że owoce są niebieskie bądź fioletowe.
Badania nad tymi substancjami prowadzone są od niemal 100 lat. Do dzisiaj poznano kilkaset związków chemicznych tego typu. Ich dobroczynne działanie na nasze zdrowie zostało udowodnione. Antocyjany chronią rośliny przed zgubnym wpływem wolnych rodników, które pojawiają się podczas operowania światła słonecznego. Podobne funkcje mogą pełnić w naszych organizmach. Wiadomo, że substancje te działają przeciwalergicznie i przeciwgrzybicznie, opóźniają rozwój nowotworów i wrzodów, uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi i regulują ciśnienie. Antocyjany ułatwiają przyswajanie witaminy C i nie dopuszczają do jej utlenienia. Okazuje się, że miseczka świeżych jagód, malin czy jeżyn ma nieocenione znaczenie dla naszego samopoczucia, wyglądu i zdrowia.
Tekst: Małgorzata Kwiecińska
(mk/sr), kobieta.wp.pl