FitnessTe owoce dają zdrowie i urodę

Te owoce dają zdrowie i urodę

Te owoce dają zdrowie i urodę

07.08.2013 | aktual.: 29.12.2016 13:42

Drastyczne diety, tony drogich suplementów i godziny ćwiczeń na coraz bardziej wymyślnych urządzeniach, które trafiają do domów prosto z sal treningowych dla kosmonautów, to dla wielu z nas codzienność.

Drastyczne diety, tony drogich suplementów i godziny ćwiczeń na coraz bardziej wymyślnych urządzeniach, które trafiają do domów prosto z sal treningowych dla kosmonautów, to dla wielu z nas codzienność. Większość kobiet zrobi bardzo wiele, aby dobrze i młodo wyglądać. W rzeczywistości droga do sukcesu jest o wiele mniej wyboista, niż wmawiają nam producenci odżywek i sprzętu sportowego. W zasięgu ręki mamy prawdziwe dary natury - jagody, porzeczki i borówki, w których znajdują się substancje niezbędne dla naszego zdrowia i urody.

Tekst: Małgorzata Kwiecińska

(mk/sr), kobieta.wp.pl

1 / 7

Jagody życia z Amazonii

Obraz
© 123RF

Indianie pochodzący z amazońskiej dżungli owocami życia nazywają jagody Acai. Dochodząca do 15 metrów wysokości palma owocuje dwa razy w roku, dając grona zawierające kilkaset jagód. Owoce Acai są tradycyjnym składnikiem tamtejszej kuchni. Na północy Brazylii podaje się je na słono lub na słodko z tapioką, czyli suszonym maniokiem. Na południu zazwyczaj serwowane są z płatkami zbożowymi, będącymi odmianą naszego musli. Kulinarne wariacje wynikają z faktu, że jagody Acai są praktycznie pozbawione własnego smaku, jednak oferują bardzo bogaty aromat.

Owoce brazylijskiej palmy są składnikiem niezliczonych preparatów i suplementów diety. Wszystko za sprawą swoich niezwykłych, odmładzających i regenerujących organizm właściwości. Naukowcy z Emory University School of Medicine odkryli, że muszki owocowe, karmione jagodami Acai, żyją trzy razy dłużej niż te, które karmiono innymi owocami. Jagody Acai chronią komórki przed zgubnym wpływem wolnych rodników. Są bogate w aminokwasy i kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny pływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

2 / 7

Energia z Chin

Obraz
© 123RF

W sklepach ze zdrową żywnością można też spotkać suszone jagody Goji. Owoce te rosną na zdrewniałych krzewach, uprawianych głównie w rolniczym regionie Nigxia Hui, w północnych Chinach. Jednak ze względów handlowych nazywane są malowniczo tybetańskimi lub himalajskimi, co ma zwrócić na nie większą uwagę. Te niewielkie jagody mają więcej beta-karotenu niż marchew, a zawartość żelaza jest w nich dwukrotnie większa niż w steku i trzykrotnie przewyższa słynny szpinak. Brak żelaza w organizmie prowadzi do niedokrwistości i osłabienia poprzez niedotlenienie. Dlatego nawet mała porcja suszonych jagód Goji przywraca witalność.

3 / 7

Nasza własne perły natury

Obraz
© 123RF

Nie każda Polka może podążać śladem Beaty Pawlikowskiej i podróżować do źródeł Amazonki, szukając po drodze palm z jagodami Acai. Okazuje się, że nasze rodzime jagody i inne miękkie owoce wcale nie ustępują ich egzotycznym odpowiednikom.

Smaczne maliny mają zbliżoną zawartość przeciwutleniaczy, a dodatkowo wykazują bardzo silne właściwości przeciwzapalne. Malinowy syrop, który nasze babcie serwowały przy każdym kichnięciu, skutecznie stawiał na nogi. Najnowsze badania pokazały, że substancje zawarte w malinach pomagają leczyć zapalenia stawów. Osłabiają przebieg choroby oraz zapobiegają uszkodzeniom chrząstki oraz utracie masy kostnej.

4 / 7

Zwalczają bakterie

Obraz
© 123RF

Słynąca ze zdecydowanego smaku żurawina jest w naszej kuchni używana do produkcji konfitur, stanowiących dodatek do mięs. Zaskakujące wyniki przyniosły badania tych owoców. Żurawina zawiera proantocyjanidy, które nie pozwalają bakteriom E. coli na rozwój w pęcherzu moczowym. Sok z tego owocu ma wpływ na zwalczanie bakterii helicobacter pylorii, które odpowiadają za rozwój choroby wrzodowej i raka żołądka.

Z kolei smakowite jeżyny zawierają substancje stymulujące komórki mózgowe. Dzięki temu wpływają na poprawienie pamięci. Naukowcy z Human Nutrition Research Center są zdania, że zawarte w jeżynach i ciemnych jagodach polifenole mogą pomagać w usuwaniu toksycznych białek, gromadzących się w mózgu i tym samym chronić nas przed rozwojem choroby Alzheimera.

5 / 7

Dary z lasu

Obraz
© 123RF

Popularne leśne jagody, czyli borówki, dają najlepszą ochronę przed schorzeniami serca i chorobami nowotworowymi. Wszystko dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Z publikacji w Journal of Bone and Mineral Research wynika, że dieta bogata w nasze jagody jest niezwykle korzystna dla układu kostnego i zapobiegać może utracie masy kostnej po menopauzie.

6 / 7

Owoce sezonowe

Obraz
© 123RF

Truskawki należą do najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Warto wiedzieć, że zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, a dodatkowo są uznawane za najlepszy lek na zaparcia. Duża zawartość błonnika znacząco wpływa na poprawę pracy jelit. Bardzo zdrowe są również czerwone porzeczki. Jedna filiżanka tych drobniutkich owoców zawiera ponad 300 mg potasu. Dzięki temu porzeczki regulują ciśnienie krwi i wpływają na funkcjonowanie mięśni. Porcja czerwonych porzeczek może pomóc w zwalczeniu uporczywych skurczów.

7 / 7

Zdrowe, bo kolorowe

Obraz
© 123RF

Na zdrowotne właściwości owoców wpływają przede wszystkim antocyjany. Są to naturalne barwniki pochodzenia roślinnego, które dają kolory od czerwonego do ciemnofioletowego, w zależności od kwasowości soku komórkowego. Kwaśny odczyn pH (poniżej 7) daje owoce czerwone, obojętny lub zasadowy (powyżej 7) sprawia, że owoce są niebieskie bądź fioletowe.

Badania nad tymi substancjami prowadzone są od niemal 100 lat. Do dzisiaj poznano kilkaset związków chemicznych tego typu. Ich dobroczynne działanie na nasze zdrowie zostało udowodnione. Antocyjany chronią rośliny przed zgubnym wpływem wolnych rodników, które pojawiają się podczas operowania światła słonecznego. Podobne funkcje mogą pełnić w naszych organizmach. Wiadomo, że substancje te działają przeciwalergicznie i przeciwgrzybicznie, opóźniają rozwój nowotworów i wrzodów, uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi i regulują ciśnienie. Antocyjany ułatwiają przyswajanie witaminy C i nie dopuszczają do jej utlenienia. Okazuje się, że miseczka świeżych jagód, malin czy jeżyn ma nieocenione znaczenie dla naszego samopoczucia, wyglądu i zdrowia.

Tekst: Małgorzata Kwiecińska

(mk/sr), kobieta.wp.pl

zdrowietruskawkimaliny
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (59)