Dr. Oetker Guseppe Pizza 4 Sery, cena za dwupak 8,29 zł
Już po odpakowaniu widać wyraźnie grubsze ciasto, zachęcające rozmiarem do konsumpcji - o ile nie jesteśmy wielbicielami pizzy na bardzo cienkim spodzie.
W przypadku pizzy 4 sery mogą zdziwić kleksy z sosu pomidorowego na serach, ale taki był widocznie zamysł producenta. Listę składników otwierają mąka pszenna i woda. Następne miejsca zajmują kolejno: śmietanka, ser mozzarella (6,9 proc.), tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony, ser edamski (4,5 proc.), ser tylżycki (4,5 proc.), drożdże piekarskie, koncentrat pomidorowy, olej roślinny rzepakowy, ser pleśniowy błękitny (1,1 proc.), sól , cukier, przyprawy, skrobia modyfikowana, mleko odtłuszczone w proszku, aromaty, hydrolizowane białka roślinne, maltodekstryna, barwnik, cukier karmelizowany, aromat dymu wędzarniczego.
Niestety, dobór tłuszczów, a także skrobia oraz cukier nie przemawiają za regularną konsumpcją takiego produktu. Przejdźmy jednak do konkretów. Ciasto po upieczeniu jest przyjemnie chrupiące a jednocześnie miękkie w środku. Dodatki nie ześlizgują się, a sery po podgrzaniu kuszą charakterystycznie się ciągnąc. Wspomniane wcześniej punkty z sosem również się powiększyły.
Podsumowując: jeśli od czasu do czasu nie mamy nic przeciwko, aby zjeść coś mniej zdrowego, a smacznego, ta pizza może okazać się strzałem w dziesiątkę. Szczególnie, że do wyboru jest kilka wersji smakowych.
Testowała Magda Pomorska