Do tej pory weganie musieli zadowolić się tofucznicą, ale od dziś mogą zajadać jajecznicę zrobioną z wegańskich jajek. Ten produkt wypuściła niedawno na rynek amerykańska firma Follow The Heart, która na swoim koncie ma już majonez z roślinnych składników, a teraz do niego dołączą także jajka z alg morskich. Jeśli myślałeś, że nie tylko smakują, ale także wyglądają jak kurze jajka, to niestety musimy cię rozczarować. Choć opakowanie VeganEgg nie różni praktycznie niczym od tego, w którym kupujemy tradycyjne jajka, to jednak po otworzeniu pudełka, twoim oczom ukaże się saszetka z proszkiem. Producent zapewnia, że produkt jest w 100 proc. roślinny, zawiera dużo białka i nie znajdziemy w nim glutenu, cholesterolu oraz alergenów, a do tego jedno wegejajko to tylko 33 kcal. Dzięki niemu można odtworzyć praktycznie każde jajeczne danie. Jajecznica, omlet, a nawet kogel-mogel! Jednak VeganEgg mają jeden mały mankament – cenę. Jedno opakowanie (6 sztuk) kosztuje, bagatela, 7,99 funtów, czyli ok. 40 zł! Czy wegańskie jajka są warte swojej ceny? Odpowiedź na to pytanie pozostawiamy wam, a na kolejnych stronach znajdziecie 5 roślinnych zamienników jajek, które są zdecydowanie tańsze.