Tak, dobrze przeczytaliście. Wegańskie jajka naprawdę istnieją i już trafiły do Europy. Można je kupić w sieci angielskich sklepów Holland & Berrett. I choć brzmi to dosyć dziwnie, to naprawdę z ich pomocą przygotujesz jajecznicę, tartę, omlet, a nawet kogel-mogel, które w smaku nie ustępują potrawom zrobionym z prawdziwych jajek. Pewnie zastanawiacie się z czego są zrobione i jak wyglądają. Odpowiedź na te pytania oraz inne wegańskie zamienniki jajek znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!
Szałwia hiszpańska
Czyli nasiona chia, często określane mianem super food – nie można odmówić im tego tytułu. Oprócz tego, że są zdrowe, mają jeszcze jedną zaletę - w kontakcie z wodą zaczynają pęcznieć, dlatego już jedna łyżka szałwii hiszpańskiej połączona z 3 łyżkami wody, wystarczy, by zastąpić jajko w przepisie.
Siemię lniane
Dokładnie zmielone z powodzeniem może zastąpić jajka praktycznie w każdym przepisie. Wystarczy tylko wymieszać łyżkę mielonego siemienia lnianego z trzema łyżkami gorącej wody. Składniki w takich proporcjach zastąpią jedno jajko.
Soda oczyszczona i ocet jabłkowy
Taka mieszanka nie tylko sprawi, że twoje wypieki będą smaczniejsze, ale także bardziej puszyste. Wystarczy pamiętać o proporcjach – jedno jajko zastąpi 3/4 łyżeczki sody czyszczonej wymieszanej z łyżeczką octu.
Woda z ciecierzycy
Jeśli do tej pory wylewałeś wodę z ciecierzycy, to już nigdy nie popełnisz tego błędu. Z powodzeniem może ona zastąpić 2 kurze białka. Wegańska beza? Omlet białkowy? Nic trudnego, bo płyn z puszki możesz ubić na sztywną pianę.
Banan
Może wystąpić w roli jajka podczas pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet naleśników czy chleba. Dzięki tym żółtym owocom uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta. Wystarczy tylko rozgnieść bardzo dojrzałego banana widelcem i zastąpić nim 2 jajka z przepisu.