Czy to możliwe?
Tak, dobrze przeczytaliście. Wegańskie jajka naprawdę istnieją i już trafiły do Europy. Można je kupić w sieci angielskich sklepów Holland & Berrett. I choć brzmi to dosyć dziwnie, to naprawdę z ich pomocą przygotujesz jajecznicę, tartę, omlet, a nawet kogel-mogel, które w smaku nie ustępują potrawom zrobionym z prawdziwych jajek. Pewnie zastanawiacie się z czego są zrobione i jak wyglądają. Odpowiedź na te pytania oraz inne wegańskie zamienniki jajek znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!
Do tej pory weganie musieli zadowolić się tofucznicą, ale od dziś mogą zajadać jajecznicę zrobioną z wegańskich jajek. Ten produkt wypuściła niedawno na rynek amerykańska firma Follow The Heart, która na swoim koncie ma już majonez z roślinnych składników, a teraz do niego dołączą także jajka z alg morskich. Jeśli myślałeś, że nie tylko smakują, ale także wyglądają jak kurze jajka, to niestety musimy cię rozczarować. Choć opakowanie VeganEgg nie różni praktycznie niczym od tego, w którym kupujemy tradycyjne jajka, to jednak po otworzeniu pudełka, twoim oczom ukaże się saszetka z proszkiem. Producent zapewnia, że produkt jest w 100 proc. roślinny, zawiera dużo białka i nie znajdziemy w nim glutenu, cholesterolu oraz alergenów, a do tego jedno wegejajko to tylko 33 kcal. Dzięki niemu można odtworzyć praktycznie każde jajeczne danie. Jajecznica, omlet, a nawet kogel-mogel! Jednak VeganEgg mają jeden mały mankament – cenę. Jedno opakowanie (6 sztuk) kosztuje, bagatela, 7,99 funtów, czyli ok. 40 zł! Czy wegańskie jajka są warte swojej ceny? Odpowiedź na to pytanie pozostawiamy wam, a na kolejnych stronach znajdziecie 5 roślinnych zamienników jajek, które są zdecydowanie tańsze.
Szałwia hiszpańska
Czyli nasiona chia, często określane mianem super food – nie można odmówić im tego tytułu. Oprócz tego, że są zdrowe, mają jeszcze jedną zaletę - w kontakcie z wodą zaczynają pęcznieć, dlatego już jedna łyżka szałwii hiszpańskiej połączona z 3 łyżkami wody, wystarczy, by zastąpić jajko w przepisie.
Siemię lniane
Dokładnie zmielone z powodzeniem może zastąpić jajka praktycznie w każdym przepisie. Wystarczy tylko wymieszać łyżkę mielonego siemienia lnianego z trzema łyżkami gorącej wody. Składniki w takich proporcjach zastąpią jedno jajko.
Soda oczyszczona i ocet jabłkowy
Taka mieszanka nie tylko sprawi, że twoje wypieki będą smaczniejsze, ale także bardziej puszyste. Wystarczy pamiętać o proporcjach – jedno jajko zastąpi 3/4 łyżeczki sody czyszczonej wymieszanej z łyżeczką octu.
Woda z ciecierzycy
Jeśli do tej pory wylewałeś wodę z ciecierzycy, to już nigdy nie popełnisz tego błędu. Z powodzeniem może ona zastąpić 2 kurze białka. Wegańska beza? Omlet białkowy? Nic trudnego, bo płyn z puszki możesz ubić na sztywną pianę.
Banan
Może wystąpić w roli jajka podczas pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet naleśników czy chleba. Dzięki tym żółtym owocom uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta. Wystarczy tylko rozgnieść bardzo dojrzałego banana widelcem i zastąpić nim 2 jajka z przepisu.