Dodaj go do płatków śniadaniowych
O korzystnym wpływie oleju z nasion wiesiołka napisano w artykule, który trafił do prestiżowego magazynu "Nutrition Science News". Amerykańscy uczeni powołali się w nim na wyniki badań, które wykazały, że produkty z wiesiołka korzystnie wpływają na nasz metabolizm, są pomocne w leczeniu artretyzmu i atopowego zapalenia skóry. Zdaniem uczonych chroni nas przed wypadaniem włosów, przyśpiesza proces gojenia się ran i pomaga na migreny. Zaleca się go także osobom mającym problem z nadużywaniem alkoholu - udowodniono, że olej ten wspiera terapię przeciwalkoholową.
Olej z wiesiołka możemy dodawać do różnych potraw. Ważne, by spożywać go na zimno. Można go też zażywać w formie kapsułek. Ciekawym produktem jest mąka z wiesiołka (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) - można ją włączyć do diety i stosować zamiast mąki pszennej. Pasuje też do jogurtów czy mleka razem z płatkami śniadaniowymi. Zdaniem lekarzy pierwsze pozytywne rezultaty stosowania preparatów z wiesiołka widoczne są po około trzech miesiącach.