Karczochy oraz mniszek lekarski
Te dwie rośliny są bardzo wysoko cenione w kuchni francuskiej, nie jest to jednak powód, dla których wymieniamy je razem. Zarówno karczochy, jak i młode liście mniszka lekarskiego (znanego powszechnie pod nazwą mlecz - uporczywego chwastu zarastającego nasze wypielęgnowane przydomowe trawniki) ułatwiają trawienie tłuszczów i hamują nadmierne ich wchłanianie przez organizm, zapobiegając jednocześnie powstawaniu zaparć i niestrawności. Spożywanie tych roślin poprawi samopoczucie tych, u których podwyższony poziom cholesterolu występuje łącznie ze złą przemianą materii oraz problemami z trawieniem.
Karczochy spożywamy w postaci gotowanej, np. jako warzywo podane "na ciepło", z mniszka zaś możemy przyrządzać sałatki. Aby pozbawić go gorzkawego smaku, pozostawmy listki w lodówce pod przykryciem na jeden dzień. Na rynku dostępne są także preparaty z mniszka w postaci kapsułek.