Wysoki poziom cholesterolu? Te rośliny skutecznie go obniżają
Obowiązkowa przyprawa w kuchni
W przypadku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi lekarz zaleca zwykle zmianę diety, polegającą na ograniczeniu spożywania tłuszczów trans i cukru, a także zwiększenie dawki ruchu.
W przypadku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi lekarz zaleca zwykle zmianę diety, polegającą na ograniczeniu spożywania tłuszczów trans i cukru, a także zwiększenie dawki ruchu. Jeśli poziom LDL (zwanego potocznie złym cholesterolem) znacznie przekracza normę (135-155 mg/dl), zmiana nawyków żywieniowych jest nieodzowna. Skuteczność naszej walki z cholesterolem możemy zwiększyć, spożywając rośliny, które są naturalnymi zabójcami "złych" lipoprotein.
Kurkuma
Jeżeli chcemy potraktować kurkumę jako lekarstwo, powinniśmy jeść ją jak najczęściej - przyprawiać nią sosy oraz dania gotowane, naleśniki na ostro, koktajle, a także warzywne zapiekanki. Zawarta w tej przyprawie substancja o nazwie kurkumina wykazuje nie tylko działanie antyoksydacyjne i przeciwrakowe, ale także obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego jej spożywanie jest zalecane osobom z podwyższonym LDL, cukrzykom oraz wszystkim tym, którzy cierpią na choroby układu krążenia.
W przypadku większej nadwyżki cholesterolu lepiej sięgnąć po sok z kurkumy, który z jednej strony przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, z drugiej zaś chroni tętnice. Pity przez dwa tygodnie w miesiącu po 1-2 łyżeczki dziennie, jest skuteczny w przypadkach nadciśnienia i cukrzycy, związanych z nadmierną ilością "złych" lipoprotein w osoczu. Kuracja taka może pomóc także osobom, u których wysoki poziom cholesterolu związany jest ze stresem i wywołuje ciągłe uczucie zmęczenia.
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta