Wysoki poziom cholesterolu? Te rośliny skutecznie go obniżają
W przypadku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi lekarz zaleca zwykle zmianę diety, polegającą na ograniczeniu spożywania tłuszczów trans i cukru, a także zwiększenie dawki ruchu.
Kurkuma
Jeżeli chcemy potraktować kurkumę jako lekarstwo, powinniśmy jeść ją jak najczęściej - przyprawiać nią sosy oraz dania gotowane, naleśniki na ostro, koktajle, a także warzywne zapiekanki. Zawarta w tej przyprawie substancja o nazwie kurkumina wykazuje nie tylko działanie antyoksydacyjne i przeciwrakowe, ale także obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego jej spożywanie jest zalecane osobom z podwyższonym LDL, cukrzykom oraz wszystkim tym, którzy cierpią na choroby układu krążenia.
W przypadku większej nadwyżki cholesterolu lepiej sięgnąć po sok z kurkumy, który z jednej strony przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, z drugiej zaś chroni tętnice. Pity przez dwa tygodnie w miesiącu po 1-2 łyżeczki dziennie, jest skuteczny w przypadkach nadciśnienia i cukrzycy, związanych z nadmierną ilością "złych" lipoprotein w osoczu. Kuracja taka może pomóc także osobom, u których wysoki poziom cholesterolu związany jest ze stresem i wywołuje ciągłe uczucie zmęczenia.
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta
Drożdże czerwonego ryżu
To nazwa produktu pochodzącego z fermentacji czerwonego ryżu grzybem monascus purpureus. W trakcie procesu fermentacji wytwarzana jest substancja o nazwie monakolina K, która nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ale także hamuje tempo jego wytwarzania przez wątrobę.
Na rynku leków obniżających cholesterol ten naturalny preparat z ryżu stanowi prawdziwy hit. Jego skuteczność potwierdziły liczne badania naukowe, prowadzone w Chinach i Japonii (gdzie znany był od lat), ale także w Stanach Zjednoczonych. Drożdże ryżu czerwonego przyjmujemy w postaci tabletek. Oczywiście taka kuracja powinna zostać skonsultowana z lekarzem - nie jest zalecana np. w kombinacji z lekami hipolipemizującymi.
Tak zwany "czerwony ryż" pomóc może osobom, u których zbyt wysoki poziom cholesterolu związany jest z czynnikami genetycznymi, a także wszystkim innym, u których sama zmiana sposobu odżywiania i trybu życia nie przynosi oczekiwanych rezultatów.
Karczochy oraz mniszek lekarski
Te dwie rośliny są bardzo wysoko cenione w kuchni francuskiej, nie jest to jednak powód, dla których wymieniamy je razem. Zarówno karczochy, jak i młode liście mniszka lekarskiego (znanego powszechnie pod nazwą mlecz - uporczywego chwastu zarastającego nasze wypielęgnowane przydomowe trawniki) ułatwiają trawienie tłuszczów i hamują nadmierne ich wchłanianie przez organizm, zapobiegając jednocześnie powstawaniu zaparć i niestrawności. Spożywanie tych roślin poprawi samopoczucie tych, u których podwyższony poziom cholesterolu występuje łącznie ze złą przemianą materii oraz problemami z trawieniem.
Karczochy spożywamy w postaci gotowanej, np. jako warzywo podane "na ciepło", z mniszka zaś możemy przyrządzać sałatki. Aby pozbawić go gorzkawego smaku, pozostawmy listki w lodówce pod przykryciem na jeden dzień. Na rynku dostępne są także preparaty z mniszka w postaci kapsułek.
Chrysanthellum americanum
Roślina ta rośnie w górzystych częściach Ameryki Południowej, a także w Afryce. Ze względu na dużą zawartość flawonoidów, witaminy P oraz bioaktywnych molekuł, jest szeroko stosowana w ziołolecznictwie przy leczeniu chorób wątroby oraz w walce ze skutkami zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Chrysanthellum americanum z jednej strony oczyszcza wątrobę z toksyn, z drugiej zaś wspomaga przepływ żółci, dzięki czemu wszelkie niepotrzebne substancje zostają natychmiast wydalone z organizmu. Takie oczyszczenie przydać się może tym, u których spadek poziomu cholesterolu jest nieznaczny lub niewystarczający pomimo utrzymywania restrykcyjnej diety antycholesterolowej, zaś wysokiemu poziomowi LDL towarzyszą bóle głowy i zmęczenie (oznaczające zanieczyszczenie organizmu toksynami). Roślinę przyjmujemy w postaci kapsułek: 1 lub 2 dziennie przez dwa tygodnie. Kurację możemy powtórzyć dopiero po upływie 15 dni.
Ostropest plamisty
Wykazuje podobne działanie do Chrysanthellum americanum, czyli chroni, odtruwa i oczyszcza wątrobę, a ponadto pomaga pozbyć się nadmiaru "złego cholesterolu" cyrkulującego we krwi. Preparaty z tej rośliny stosujemy w przypadku złej odpowiedzi na leczenie konwencjonalnymi lekami obniżającymi cholesterol - farmaceutyki chemiczne wywołują niekiedy nieprzyjemne skutki uboczne (bóle stawów oraz pogorszenie pracy wątroby), które nie są obserwowane podczas kuracji ostropestem. Roślinę możemy spożywać nie tylko w postaci kapsułek, ponieważ jest ona dostępna także w formie suszu, jako przyprawa.
Szukajmy produktów z antyoksydantami
Oprócz przedstawionych roślin leczniczych poziom LDL skutecznie obniża soja, winogrona, czosnek, cebula, ryż, a przede wszystkim warzywa, które ze względu na dużą zawartość antyoksydantów chronią nas przed niebezpiecznym utlenianiem się cholesterolu. Produkty te powinniśmy więc spożywać w jak największych ilościach.
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta