Chleb
Powinniśmy nauczyć się odróżniać chleb dobry od tego mało wartościowego. Niestety, do wyrobu pieczywa coraz częściej używa się mąki (razowej, pszennej czy żytniej) z polepszaczami. Co powodują te dodatki? Atrakcyjny smak i wygląd, ale tylko pierwszego dnia. Dobrą opinią cieszy się chleb razowy, za to wręcz przeciwną – pieczywo białe. Rzeczywiście razowy zawiera dużo cennych substancji, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Zaleca się go więc osobom otyłym, z chorobami serca i układu krążenia. Chleb biały jest lekkostrawny, zatem dobry dla osób cierpiących na kłopoty trawienne, ale powstaje z mąki oczyszczonej, więc ma niewiele błonnika. Dlatego kiedy jemy za dużo białego pieczywa, możemy przytyć oraz podnieść sobie poziom cukru we krwi.
Aby dowiedzieć się, czy chleb, który na co dzień kupujemy, jest dobrej jakości, sprawdźmy, czy na drugi dzień łatwo się kroi. Jeśli będzie kruszył, to ma dużo polepszaczy i lepiej go nie kupować.