Amaro o gwiazdce Michelin: byłem pewny, że ją dostaniemy
"Nie miałem obaw, że ją utrzymamy. Jest dużo ludzi, którzy trzymają za nas kciuki".
Znalezienie się w Czerwonym Przewodniku Michelina to marzenie każdego restauratora. W Polsce jako pierwsza otrzymała ją restauracja Modesta Amaro. To było w 2013 roku. Choć utrzymanie gwiazdki jest równie trudne jak otrzymanie pierwszej, Atelier Amaro udaje się to już czwarty rok z rzędu.
- Pierwszą gwiazdkę dostałem po 22 latach pracy. Nie miałem obaw, że ją utrzymamy. Mamy stałe ceny w restauracji i ta gwiazdka jej nie zmieni. Myślę, że doczekamy się kiedyś, by przewodnik Michelin był dedykowany Polsce - mówi Amaro.
Amaro zdradził, że wyróżnienie gwiazdką Michelin powoduje, że do restauracji przyjeżdża dużo zagranicznych gości.
Oprócz Atelier Amaro gwiazdkę Michelina otrzymała też warszawska restauracja "Senses", którą prowadzi Włoch Andrea Camastra. W tegorocznym przewodniku znalazły się 52 restauracje z Polski: 28 z Warszawy i 24 z Krakowa. To o 7 lokali więcej niż w poprzednim roku.
Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje trzech inspektorów Michelin. Po raz pierwszy gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. W roku 1933 przypisano gwiazdkom oznaczenia. Jedna gwiazdka informuje, że restauracja jest bardzo dobra, dwie gwiazdki, że posiada doskonałą kuchnię ze starannie stworzonymi daniami, a przyznanie trzech gwiazdek świadczy, że jest restauracją, dla której warto wybrać się w podróż.