Arbuz to tylko woda? Jest o wiele zdrowszy niż myślisz
Co zawiera?
Z wody składa się w 92 procentach. Nie oznacza to jednak, że owoc posiada niewielkie wartości odżywcze, bo jest wręcz odwrotnie. Arbuz to beztłuszczowa, niezawierająca cholesterolu, niskokaloryczna, a przy tym pełna witamin i bardzo smaczna przekąska.
Z wody składa się w 92 procentach. Nie oznacza to jednak, że owoc posiada niewielkie wartości odżywcze, bo jest wręcz odwrotnie. Arbuz to beztłuszczowa, niezawierająca cholesterolu, niskokaloryczna, a przy tym pełna witamin i bardzo smaczna przekąska.
Chociaż, jak już powiedzieliśmy, woda stanowi ponad 90 procent budulca arbuza, to pozostałe 8 procent jest na tyle wartościowe, że owoc możemy uznać za element zdrowej letniej diety.
W skład miąższu arbuza wchodzą witaminy A, B1, B6 i C, a także pierwiastki: wapń, żelazo, potas, magnez oraz sód. Witaminy oraz inne przeciwutleniacze (beta-karoten, likopen) zawarte w owocu odmładzają wygląd naszej skóry, a ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe, zaś aminokwas o nazwie cytrulina wspomaga pracę serca i sprzyja regeneracji mięśni.
Na podst. Poradnik Zdrowie/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta