Detoks w domu
Dieta, siłownia, ciemne pieczywo, warzywa na parze, pożegnanie z czekoladkami, jazda rowerem do pracy i tysiąc brzuszków, dziennie jak Aneta Kręglicka. „ Skoro może Miss Świata, mogę i ja”, myślałyśmy w Sylwestra, układając listę noworocznych przyrzeczeń. A już jest połowa marca i część przyrzeczeń leży odłogiem. Zanim zrehabilitujesz się, wcielając w życie noworoczne obietnice, rozpocznij mini-detoks.
11.03.2010 | aktual.: 07.06.2010 16:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta, siłownia, ciemne pieczywo, warzywa na parze, pożegnanie z czekoladkami, jazda rowerem do pracy i tysiąc brzuszków, dziennie jak Aneta Kręglicka. „ Skoro może Miss Świata, mogę i ja”, myślałyśmy w Sylwestra, układając listę noworocznych przyrzeczeń. A już jest połowa marca i część przyrzeczeń leży odłogiem. Zanim zrehabilitujesz się, wcielając w życie noworoczne obietnice, rozpocznij mini-detoks.
Lekarze i dietetycy mają podzielone opinie co do detoksu, którego prawidłowe przeprowadzenie wymaga dobrego stanu zdrowia i żadnych medycznych przeciwwskazań. Oczyszczenie i odtrucie organizmu to skomplikowany proces, który powinien wykonywany być pod okiem specjalisty. Są jednak produkty, które możesz zacząć stosować już teraz i dzięki którym poczujesz się lżej i zdrowiej.
Oto lista produktów, zaproponowanych przez magazyn „Self”, które mogą być pomocne są przy przeprowadzaniu domowego mini – detoksu. Taki detoks sprawi, że Twoje samopoczucie ulegnie znacznej poprawie, wzrośnie Twoja odporność na alergie i przy okazji, być może, zrzucisz w zdrowy sposób kilka kilogramów.
Sok z aloesu
Sok aloesowy reguluje pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego życia. Przede wszystkim poprawia ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie, a także łagodzi objawy niestrawności i uczucia ciężkości po posiłkach.
Sok z aloesu przynosi też ulgę wysuszonej i wrażliwej skórze, ponieważ wchłania się cztery razy szybciej niż woda oraz posiada substancje utrzymujące poziom nawilżenia przez bardzo długi czas. Ci, którzy próbowali soku z aloesu, wiedza, że nie smakuje jak szampan ani czekolada na gorąco, jednak ponoć efekty picia go warte są poświęcenia.
* PICIE WODY TO WARUNEK ZDROWIA *Zielona herbata
Już setki lat temu medycyna alternatywna w Azji pokładała swoją nadzieję w leczniczych właściwościach zielonej herbaty. Zielona herbata doskonale wpływa na serce, redukuje stres, reguluje procesy trawienne oraz obniża poziom cholesterolu, a przede wszystkim wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu. Już jedna filiżanka zielonej herbaty dziennie pomaga skutecznie poskromić łaknienie i oczyścić organizm z toksyn.
Czerwona herbata
Czerwona herbata, o specyficznym dymnym aromacie i lekko gorzkim smaku, jest jednym z doskonałych sprzymierzeńców oczyszczającej diety. Amatorzy czerwonej herbaty Pu-erh zapewniają, że jeśli zaczniesz jeść mniej kalorycznie i będziesz pić 5–6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie (najlepiej po każdym posiłku) szybko zauważysz efekty. Ale samo picie herbaty nie pomoże w walce z nadwagą: konieczna jest dieta i ćwiczenia.
Błonnik
Błonnik to super oręż w walce z nadprogramowymi kilogramami i świetna broń w oczyszczaniu organizmu ze złogów i toksyn. Błonnik jest doskonałym sposobem na odchudzanie, ponieważ wchłaniając wodę sztucznie zapełnia żołądek, co z kolei zmniejsza uczucie głodu. Opóźnia także moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Bogate w błonnik są jabłka, jeżyny, maliny, żurawina, brukselki, awokado, groszek zielony i biała fasola. Wśród pieczywa najwięcej błonnika zawiera pumpernikiel – 6,4 g i graham - około 5 gram.
* PICIE WODY TO WARUNEK ZDROWIA *Jogurt naturalny
Ogromną zaletą jogurtów naturalnych, pozbawionych sztucznych barwników i dodatków w postaci owoców (które są ukrytą bombą kaloryczną) jest ich korzystny wpływ na skład flory jelitowej. Jej nieprawidłowy skład przyczynia się bowiem do powstawania uciążliwych i niebezpiecznych problemów trawiennych, które niejednokrotnie są efektem wzdęć.
Jogurty naturalne to doskonałe probiotyki, które przywracają równowagę w przewodzie pokarmowym i dlatego zalecane są przez lekarzy podczas kuracji antybiotykowej. Jogurty wspomagają układ odpornościowy, odtruwają organizm z toksyn oraz ułatwiają wchłanianie żelaza.
Woda mineralna
Dwa litry dziennie – to żelazna reguła, której wszyscy powinniśmy się trzymać według zaleceń dietetyków i kosmetologów. Lekarze bywają sceptyczni, co do konieczności wypijania dwóch litrów wody codziennie. Ponoć już półtora litra, wraz z innymi płynami przyjmowanymi w trakcie dnia, wspomoże nasz układ trawienny i przefiltruje nerki. Jednak niegazowaną, niebarwioną i niesłodzoną dodatkami wodę mineralną trudno przedawkować, a wyniki – oczyszczona i bardziej sprężysta skóra i płaski brzuch – to wartość nie do przecenienia.
Bulion warzywny
Ciepła woda bez smaku – mówią sceptycy. Jednak ci, którzy się odchudzają oraz rekonwalescenci twierdzą, że tzw. wegeteriański rosół, przygotowany bez mięsa i nie wspomożony sztucznymi przyprawami, to dobrodziejstwo dla żołądka. Prawie bez kalorii, za to pełen witamin i soli mineralnych – wzmacnia. Pity na zmianę z wodą mineralną – doskonale filtruje organizm, wypłukując toksyny.
* PICIE WODY TO WARUNEK ZDROWIA* Przepis: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 por,2-3 liście laurowe, małą cebula 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mała szczypta soli dla smaku. Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 - 90 minut. Odcedzić i popijać przez cały dzień, wyobrażając sobie, iż to drink Cosmopolitan.
Soki owocowe i warzywne
Sok wyciśnięty ze świeżych owoców i warzyw jest bogaty w witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Wszystkie te elementy są potrzebne człowiekowi, aby zachować dobrą kondycję i zdrowie. Sok wyciśnięty z owoców lub warzyw zawsze będzie przewyższał swoim bogatym składem ten kupiony w kartonie, ale ma znacznie krótszą datę przydatności do spożycia. Nawet krótkotrwałe przechowywanie soków w lodówce przyspiesza fermentację i psucie, chociaż smak ich może nie ulec zmianie.
Świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe nie tylko doskonale wpływają na perystaltykę jelit, a w konsekwencji pomagają utrzymać płaski brzuch, ale też wypełniając zapotrzebowanie na witaminę C i A, fundują świeżą, promienną cerę.
Na podst. „Self Magazine”