UrodaDieta kontra trądzik

Dieta kontra trądzik

Dieta kontra trądzik

Już nasze babcie mawiały, że aby pozbyć się trądziku, należy zrezygnować z czekolady. Związek między tym, co jemy, a kondycją naszej cery jest tematem dość kontrowersyjnym. Coraz więcej badań sugeruje, że takie powiązanie istnieje, a więc chcąc cieszyć się gładką skórą, powinniśmy zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu.

Już nasze babcie mawiały, że aby pozbyć się trądziku, należy zrezygnować z czekolady. Związek między tym, co jemy, a kondycją naszej cery jest tematem dość kontrowersyjnym. Coraz więcej badań sugeruje, że takie powiązanie istnieje, a więc chcąc cieszyć się gładką skórą, powinniśmy zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu.

Na temat roli, jaką odgrywa dieta w przypadku trądziku, istnieją dwie przeciwstawne teorie. Zwolennicy pierwszej z nich twierdzą, że to, co spożywamy, nie ma większego wpływu na rozwój i przebieg tej choroby dermatologicznej. Z drugiej strony pojawiają się głosy specjalistów, którzy są przekonani o tym, że wpływ ten jest bardzo silny i poprzez odpowiednią dietę, a właściwie poprzez wyeliminowanie z niej określonych produktów, można zminimalizować lub nawet wyleczyć trądzik.

Najlepszym przykładem są Eskimosi, u których choroba pojawiła się dopiero z chwilą upowszechnienia się wśród nich „zachodniej” diety, bogatej w wołowinę, nabiał i wysoko przetworzoną żywność.

(map/sg)

1 / 5

Mleko

Obraz
© Thinkstockphotos

Jednym z produktów spożywczych, który obwiniany jest o zaostrzanie trądziku, jest mleko. Badanie przeprowadzone w 2005 roku wskazuje, że negatywny wpływ ma nie tłuszcz zawarty w mleku, lecz obecne w nim hormony, które prowadzą w konsekwencji do wzrostu poziomu tzw. insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1.

IGF-1 zwiększa syntezę androgenów, mających decydujący wpływ na rozwój trądziku hormonalnego oraz stymuluje produkcję sebum. Co więcej, IGF-1 ogranicza syntezę wiążącego testosteron białka SHBG.

2 / 5

Trądzik a indeks glikemiczny

Obraz
© Thinkstockphotos

Na obecność trądziku znaczący wpływ może mieć stosowanie diety o wysokim indeksie glikemicznym. Powiązanie takie zaobserwowane zostało podczas badania na grupie mężczyzn w wieku 15-25 lat. Wyniki opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” wskazują, że powiązanie to jest bardzo widoczne.

Po 12 tygodniach w grupie mężczyzn, którzy stosowali dietę wysokobiałkową i o niskim indeksie glikemicznym, nastąpiła 22 proc. redukcja trądziku. Skuteczność takiej diety wynika prawdopodobnie z faktu, że w wyniku jej stosowania dochodzi do wzrostu poziomu wspomnianego białka SHBG, a więc w rezultacie do obniżenia poziomu „wolnych” androgenów.

3 / 5

Potrawy tłuste

Obraz
© Thinkstockphotos

A co z potrawami tłustymi i pikantnymi? Przeprowadzone w Chinach badanie sugeruje istnienie związku między spożywaniem znacznej ilości pikantnych potraw, a nadmierną produkcją sebum. Z kolei dietę bogatą w tłuszcze nasycone oskarża się o podnoszenie poziomu czynnika IGF-1 – przeciwne działanie ma z kolei dieta obfitująca w błonnik i kwasy omega-3.

4 / 5

Czekolada

Obraz
© Thinkstockphotos

Najbardziej niejednoznaczny jest związek między występowaniem trądziku, a częstym sięganiem po czekoladę. Najnowsze badanie, w którym wzięło udział 10 mężczyzn między 18 a 35 rokiem życia, wykonane w lutym bieżącego roku pokazuje, że spożywanie czekolady może zaostrzać objawy trądziku. Dalsze analizy są jednak niezbędne.

5 / 5

Co wyeliminować?

Obraz
© Thinkstockphotos

Dieta antytrądzikowa tak naprawdę niewiele różni się od zdrowego odżywiania, zalecanej od dawna przez specjalistów. Aby poprawić kondycję cery, warto wyeliminować z jadłospisu potrawy wysoko przetworzone, bogate w tłuszcze nasycone i cukry proste, a więc wszelkie potrawy typu fast food, słodycze, słodkie napoje.

Do diety należy natomiast włączyć ryby i owoce morza, będące skarbnicą kwasów omega-3, a także warzywa i owoce. Efektem będzie nie tylko ładna cera, ale i zdrowe serce. Warto zwiększyć ilość wypijanej wody mineralnej oraz systematycznie sięgać po oczyszczającą herbatkę z fiołka trójbarwnego (bratka).

Jeśli ciężko rozstać się nam z czekoladą lub mlekiem, możemy przeprowadzić test. W jaki sposób? Dany produkt odstawiamy na co najmniej miesiąc i obserwujemy, czy nastąpiły zmiany w wyglądzie cery.

Małgorzata Przybyłowicz
(map/sg)

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (121)