Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety?
Soczewica
Znowu obiecujesz sobie, że schudniesz w nowym roku. Niestety pod kilku dniach okazuje się, że to kolejne postanowienie, które minęło się z rzeczywistością. A może po prostu warto zacząć zdrowo się odżywiać? Jakie produkty, o których często zapominamy, powinny znaleźć się w naszym menu? Czy znasz ich cenne właściwości odżywcze?
Znowu obiecujesz sobie, że schudniesz w nowym roku. Niestety pod kilku dniach okazuje się, że to kolejne postanowienie, które minęło się z rzeczywistością. A może po prostu warto zacząć zdrowo się odżywiać? Jakie produkty, o których często zapominamy, powinny znaleźć się w naszym menu? Czy znasz ich cenne właściwości odżywcze?
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. To doskonałe źródło przyswajalnego białka, węglowodanów, błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i sodu. Pół szklanki gotowanej soczewicy zawiera ponad 9 gramów białka i 8 gramów błonnika. Znane jest również jej lecznicze działanie: chroni przed chorobami serca, udarem mózgu oraz nowotworami. Wartość odżywcza soczewicy jest znacząca, dlatego powinna znaleźć się w naszym menu.
Tekst: na podst. Shine.yahoo.com/Monika Stypułkowska
(mst/sr), kobieta.wp.pl