Jennifer Aniston i jej małe szaleństwa
Popularna gwiazda Jennifer Aniston sama wymyśliła sobie dietę. Jej podstawą jest takie ułożenie dziennego jadłospisu, aby składał się w 90% z niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów, zaś 10% mają stanowić tzw. "małe szaleństwa".
04.07.2008 | aktual.: 27.06.2010 17:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Popularna gwiazda Jennifer Aniston sama wymyśliła sobie dietę. Jej podstawą jest takie ułożenie dziennego jadłospisu, aby składał się w 90% z niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów, zaś 10% mają stanowić tzw. "małe szaleństwa".
Jak uważa aktorka, dzięki takiemu postępowaniu łatwo jest wytrwać przy diecie i nie "rzucać się" na jedzenie po jej zakończeniu. Dieta pozwoliła aktorce zrzucić 13,5 kg w ciągu pół roku! Podczas stosowania diety należy spożywać pokarmy bogate w błonnik i skrobię (musli, ziemniaki gotowane w mundurkach) oraz dużo warzyw i owoców. Trzeba zrezygnować z tłustych potraw i słodyczy.
Aktorka uważa, że w czasie odchudzania skuteczne są "dietetyczne zobowiązania", np. "przez tydzień nie zjem nic słodkiego". Dieta nie powoduje bardzo szybkiego chudnięcia, ale za to jej rezultaty są trwałe - nie występuje po niej efekt jo-jo. Jest różnorodna i zbilansowana, dlatego nie ma specjalnych ograniczeń czasu jej stosowania.
Śniadanie:
- szklanka świeżego soku owocowego, 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem roślinnym, 1 szklanki ugotowanej fasolki podgrzanej z kilkoma łyżkami soku pomidorowego;
Obiad:
- sałatka: duży ziemniak ugotowany w łupinie i pokrojony, 150g ugotowanej i pokrojonej piersi kurczaka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół pojemnika niskotłuszczowego jogurtu;
Kolacja:
- domowa pizza: na cienkim spodzie z drożdżowego ciasta położyć plasterki pomidora, pokrojoną w cienkie plasterki szynkę (50g), posypać ziołami i łyżką startego żółtego sera o 30% zawartości tłuszczu lub kurczak z warzywami: podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną pierś kurczaka (150g), poddusić z posiekanym pomidorem i papryką, dodać 1 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, wyłożyć na ugotowany ryż, na deser mały banan.
Polecamy przepisy: