GotowaniePrzepisyJennifer Aniston i jej małe szaleństwa

Jennifer Aniston i jej małe szaleństwa

Jennifer Aniston i jej małe szaleństwa
04.07.2008 11:52, aktualizacja: 27.06.2010 17:35

Popularna gwiazda Jennifer Aniston sama wymyśliła sobie dietę. Jej podstawą jest takie ułożenie dziennego jadłospisu, aby składał się w 90% z niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów, zaś 10% mają stanowić tzw. "małe szaleństwa".

Popularna gwiazda Jennifer Aniston sama wymyśliła sobie dietę. Jej podstawą jest takie ułożenie dziennego jadłospisu, aby składał się w 90% z niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów, zaś 10% mają stanowić tzw. "małe szaleństwa".

Jak uważa aktorka, dzięki takiemu postępowaniu łatwo jest wytrwać przy diecie i nie "rzucać się" na jedzenie po jej zakończeniu. Dieta pozwoliła aktorce zrzucić 13,5 kg w ciągu pół roku! Podczas stosowania diety należy spożywać pokarmy bogate w błonnik i skrobię (musli, ziemniaki gotowane w mundurkach) oraz dużo warzyw i owoców. Trzeba zrezygnować z tłustych potraw i słodyczy.

Aktorka uważa, że w czasie odchudzania skuteczne są "dietetyczne zobowiązania", np. "przez tydzień nie zjem nic słodkiego". Dieta nie powoduje bardzo szybkiego chudnięcia, ale za to jej rezultaty są trwałe - nie występuje po niej efekt jo-jo. Jest różnorodna i zbilansowana, dlatego nie ma specjalnych ograniczeń czasu jej stosowania.

Śniadanie:

- szklanka świeżego soku owocowego, 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem roślinnym, 1 szklanki ugotowanej fasolki podgrzanej z kilkoma łyżkami soku pomidorowego;

Obiad:

- sałatka: duży ziemniak ugotowany w łupinie i pokrojony, 150g ugotowanej i pokrojonej piersi kurczaka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół pojemnika niskotłuszczowego jogurtu;

Kolacja:

- domowa pizza: na cienkim spodzie z drożdżowego ciasta położyć plasterki pomidora, pokrojoną w cienkie plasterki szynkę (50g), posypać ziołami i łyżką startego żółtego sera o 30% zawartości tłuszczu lub kurczak z warzywami: podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną pierś kurczaka (150g), poddusić z posiekanym pomidorem i papryką, dodać 1 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, wyłożyć na ugotowany ryż, na deser mały banan.

Polecamy przepisy: