Kawa czy herbata - co jest dla ciebie lepsze?
Naukowcy postanowili przyjrzeć się im bliżej. Na podstawie przeprowadzonych przez nich wieloletnich badań udało się przygotować obrazowe zestawienie. Dlaczego warto spożywać kawę? Czy herbata jest od niej gorsza? Jakich chorób można dzięki nim uniknąć?
17.07.2014 | aktual.: 21.07.2014 09:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naukowcy postanowili przyjrzeć się im bliżej. Na podstawie przeprowadzonych przez nich wieloletnich badań udało się przygotować obrazowe zestawienie. Dlaczego warto spożywać kawę? Czy herbata jest od niej gorsza? Jakich chorób można dzięki nim uniknąć?
Kawa walczy z:
* - rakiem skóry*
Naukowcy odkryli, że jedna filiżanka kawy dziennie obniża ryzyko raka skóry o 11 proc. Badania opublikowane w Cancer Research potwierdziły, że kobiety, które wypijały 4 filiżanki kawy dziennie, miały o 21 proc. niższą zachorowalność na raka niż te, które spożywały mniej niż jedną filiżankę miesięcznie.
- cukrzycą
Badania wykazały, że kobiety, które piły 4 filiżanki kawy dziennie, miały aż o 56 proc. niższe ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II w porównaniu do kobiet jej nie spożywających. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wyjaśniają, że kawa ma znaczny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi. A wszystko dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom i substancjom odżywczym. Kawa może być środkiem wspomagającym uniknięcie wystąpienia tej choroby.
* - chorobą Parkinsona*
Zawarta w kawie kofeina jest związana z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia choroby Parkinsona u mężczyzn. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE. Naukowcy ze Szwecji potwierdzili, że spożycie kawy wpływa na receptory dopaminy w mózgu, która jest związana z chorobą Parkinsona.
- chorobami serca
Badania wykazały, że osoby pijące kawę (2-4 filiżanki dziennie) miały o 20 proc. niższe ryzyko pojawienia się chorób serca niż osoby, które spożywały jej mniej lub wcale. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że amatorzy kawy rzadziej trafiali do szpitala z powodu arytmii. Jednak nie należy przesadzać – jedynie umiarkowane dawki kofeiny mogą zapobiegać zaburzeniom rytmu serca.
- cellulitem
Kofeina zawarta w kawie doskonale walczy z cellulitem i zwiotczałą skórą. Usuwa szkodliwe toksyny, wygładza i napina skórę oraz poprawia krążenie. Peeling kawowy to prawdziwy pogromca cellulitu.
- depresją
Badania potwierdzają, że kobiety spożywające 3 filiżanki kawy dziennie miały aż o 15 proc. niższe ryzyko pojawienia się depresji. Przy zwiększeniu jej dawki do 4 filiżanek ryzyko maleje do 20 proc. Kawa jest naturalnym antydepresantem. Naukowcy z Uniwersytetu Harvard dowiedli, że zawarta w kawie kofeina stymuluje układ nerwowy, zwiększa energię oraz poprawia nastrój.
- rakiem trzonu macicy
Picie kawy obniża poziom insuliny i estrogenu, które związane są z rakiem trzonu macicy. Potwierdzili to badacze z Uniwersytetu Harvarda. Ich zdaniem kawa obniża ryzyko raka endometrium. Miłośniczki kawy mają kolejny powód do delektowania się następną filiżanką.
Herbata walczy z:
- rakiem
Herbata zawiera duże stężenie polifenoli i antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyczyniają się do powstawania raka. Najnowsze badania wykazały, że picie zielonej herbaty przynajmniej raz w tygodniu, redukuje prawdopodobieństwa zachorowania na raka jelita grubego. Natomiast badania opublikowane w magazynie Archives of Internal Medicine potwierdziły, że codziennie picie jednej filiżanki zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jajnika o 24 proc, a dwóch nawet o 46 proc.
- chorobami serca
Naukowcy odkryli, że osoby spożywające 3-6 filiżanek herbaty dziennie miały niższe o 45 proc. ryzyko zgonu z powodu chorób serca niż osoby pijące mniej lub tylko jedną szklankę. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że picie trzech filiżanek czarnej herbaty dziennie obniża ryzyko zawału serca o 11 proc. Ponadto herbata pomaga zredukować cholesterol.
* - Parkinsonem i Alzheimerem*
Zawarte w zielonej herbacie związki fitochemiczne chronią wytwarzające dopaminę w mózgu neurony, które mogą zapobiegać chorobie Parkinsona. Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że picie dwóch filiżanek zielonej herbaty obniża ryzyko demencji nawet o 50 proc.
* - starzeniem*
Wysoki poziom antyoksydantów zawartych w zielonej herbacie sprawił, że stała się ona popularnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Zielona herbata niszczy wolne rodniki, które związane są z wcześniejszym starzeniem skóry. Ponadto zmniejsza uszkodzenia skóry powstałe po nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne.
- rakiem piersi
Na podstawie wieloletnich badań udało się naukowcom dowieść, że zielona herbata jest związana z niższym ryzykiem pojawienia się raka piersi. Badacze z Florydy odkryli, że kobiety pijące trzy filiżanki herbaty dziennie obniżyły o jedną trzecią ryzyko zachorowania na raka piersi przed 50. rokiem życia.
- tłuszczem
Badania potwierdzają, że zawarte w zielonej herbacie ekstrakty (m.in. katechiny i kofeina) nie tylko pomagają w spalaniu tłuszczu, ale również skutecznie walczą ze złym cholesterolem i obniżają ciśnienie krwi. Brazylijscy naukowcy odkryli, że połączenie zielonej herbaty z ćwiczeniami efektywnie zmniejsza u kobiet z nadwagą poziom tkanki tłuszczowej.
- z zapaleniem dziąseł
Badania wykazały, że picie jednej (lub więcej) szklanki herbaty dziennie chroni przed zapaleniem dziąseł i utratą zębów. Badania amerykańskich naukowców z Chicago sugerują, że polifenole zawarte w zielonej herbacie wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Walczą z nieświeżym oddechem, próchnicą i poprawiają zdrowie jamy ustnej.
Jaki werdykt? Ze względu na liczne właściwości zdrowotne warto włączyć do swojej diety i kawę, i herbatę.
Na podst. youbeauty.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl