Kuchnia tajska
Tajlandia to piękny kraj w południowo-wschodniej Azji. Kuchnia tego państwa bardzo różni się od naszej. Jest to związane z faktem, że Tajlandia położona jest w zupełnie innej niż Polska szerokości geograficznej i ma całkowicie różne od nas warunki naturalne.
31.10.2007 | aktual.: 28.06.2010 15:58
Tajlandia to piękny kraj w południowo-wschodniej Azji. Kuchnia tego państwa bardzo różni się od naszej. Jest to związane z faktem, że Tajlandia położona jest w zupełnie innej niż Polska szerokości geograficznej i ma całkowicie różne od nas warunki naturalne.
Rozległe równiny, dobrze rozwinięta sieć rzeczna, wysokie temperatury (średnia waha się od 23°C do 30°C w zależności od pory roku), opady dochodzące do 4000mm rocznie (dla porównania – w Polsce roczna średnia opadów to 600mm) – to wszystko tworzy doskonałe warunki dla rolnictwa. Ponad 30% powierzchni kraju to ziemie uprawne, na których znaleźć można ryż, maniok, kukurydzę, palmę kokosową, trzcinę cukrową, orzeszki ziemne, banany. Dzięki dobrze rozwiniętemu rybołówstwu Tajlandczycy mają pod dostatkiem ryb i owoców morza (głównie krewetek i mięczaków). Nie są to składniki typowe dla polskiej tradycji kulinarnej.
Curry, limonka i zioła
Tajlandia dzieli się na cztery główne regiony, których kuchnia nieco się od siebie różni. Dla południa kraju charakterystyczne jest curry (jako nazwa potrawy, a nie przyprawa), do przygotowania którego używa się na ogół mleka kokosowego i świeżej kurkumy, cynamonu, kardamonu, kuminu. Dużą rolę odgrywają tu ryby i owoce morza. Dania gotowane na północnym-wschodzie Tajlandii zwykle zawierają sok z limonki i świeże zioła.
Na północy potrawy są często ostro-kwaśne, do ich przygotowania wykorzystuje się kolendrę, trawę cytrynową, skórkę z limonki, czosnek i szalotki. Jedzenie charakterystyczne dla środkowej części kraju uważa się za klasyczną kuchnię tajską. Z pewnością dlatego, że to właśnie w tym regionie położona jest stolica – Bangkok, miasto najliczniej odwiedzane przez turystów. Mieszanka smaków – ostrego, kwaśnego, wytrawnego i słodkiego to znak firmowy kuchni tej części Tajlandii. Dania przygotowuje się tam z wieprzowiny, drobiu, owoców morza, rzadko z wołowiny, i podaje z białym ryżem.
Składnikiem, który można znaleźć w większości tajskich dań, bez względu na region, jest nam pla – sos rybny o intensywnym smaku i aromacie. Żaden tajski kucharz nie może się obejść również bez kapi - pasty krewetkowej, sporządzonej ze sfermentowanych, mielonych, solonych krewetek.
Północny-wschód, czyli Isan
Charakterystycznym dla tego regionu zwyczajem jest jedzenie klejącego się ryżu: ręką formuje się z niego niewielkie kulki, które moczy się w sosie a następnie wkłada do ust.
ZOBACZ TEŻ:
KUCHNIA LIBANU - POWIEW ORIENTU Kuchnia Isanu słynie z trzech dań. Pierwsze z nich to gai yaang – marynowany w trawie cytrynowej, czosnku i kolendrze, a następnie pieczony na grillu kurczak, podawany zwykle z sosem na bazie owoców tamaryndowca i chili. Drugą słynną potrawą jest somtam – siekana zielona papaja z sokiem cytrynowym, sosem rybnym, owocami tamaryndowca, cukrem, maleńkimi krabami i chili, utartymi razem w moździerzu. Trzecim, bardzo popularnym w północno-wchodniej Tajlandii daniem jest nam tok – krojona w plastry, grillowana wołowina lub wieprzowina, gotowana następnie w sosie z soku z cytryny, liści limonki, bazylii, szczypiorku, szalotek i sosu rybnego.
Północ
Popisową potrawą, przygotowywaną chętnie na północy Tajlandii jest zupa kaeng khae - na bazie liści akacji, kolendry i bakłażanów. Dużym powodzeniem cieszy się sai ua - kiełbasa, składająca się z wieprzowiny, skórki z limonki, trawy cytrynowej, szalotek, czosnku i chili, wszystko umieszczone w jelicie wieprzowym. W tej części kraju, poza ryżem, jada się również makarony, np. khao sawy – płaskie kluski jajeczne z kurczakiem curry, sosem chili i marynowaną kapustą.
Tu również ryż je się rękami, lepiąc z niego małe kulki. Ryż jest dodatkiem do większości tajskich dań, podobnie jak w Polsce ziemniaki, które je się prawie do wszystkiego. Dlatego też w Tajlandii ryż można zjeść na dosłownie sto sposobów.
Środkowa Tajlandia
W tym regionie chili dodaje się praktycznie do każdej potrawy. Osoby, którym pikantne dania niestraszne, powinny koniecznie spróbować kaeng phet – curry na ostro albo kaeng khiaw-waan – zielone curry.
Najpopularniejszym daniem centrum Tajlandii jest zupa tom yam – ostro-kwaśna, przygotowana z trawy cytrynowej, liści limonki, soku z limonki, szalotek, sosu rybnego, owoców tamaryndowca, drobno posiekanych papryczek chili, galangalu (przyprawy o imbirowo-pieprzowym smaku) oraz z kurczaka, ryb, krewetek lub mieszanki owoców morza. Bardzo smacznym daniem jest również phat phet – smażona na ostrym ogniu wieprzowina z pastą z bazylii i chili.
Południe
Na południu najchętniej je się dania bardziej wytrawne, stąd też bardzo częste użycie wspomnianej wcześniej kapi, np. stosuje się ją do przygotowania kao moek gkai – żółtego ryżu z kurczakiem, podawanego z słodko-kwaśnym sosem chili.
Różnorodność dań z makaronów to wpływ kuchni chińskiej (choćby khanom jiin naam yaa – biały makaron z rybą curry i świeżymi warzywami). Roti – chleb z mąki kukurydzianej moczony w sosie curry z owocami morza, albo nadziewany mieszanką mięs, przypraw i cebuli przywędrował do Tajlandii z Indii.