FitnessLetnie pomyłki dietetyczne

Letnie pomyłki dietetyczne

03.07.2014 13:16, aktualizacja: 10.07.2014 12:53

Lato kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Sezonowe produkty są świeże, tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który często nie ogranicza się do świeżych produktów. Dietetyk Marisa Moore radzi, jak uniknąć pomyłek żywieniowych.

Lato kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Sezonowe produkty są świeże, tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który często nie ogranicza się do świeżych produktów. Dietetyk Marisa Moore radzi, jak uniknąć pomyłek żywieniowych.

Lato obfituje w świeże owoce i warzywa, ale niektóre składniki niszczą plany utrzymania odpowiedniej wagi. Sałatka ziemniaczana, sałatka z makaronem czy coleslaw mogą wydawać się zdrowymi posiłkami, ale często zawierają znaczne ilości kalorii.

Uważaj na sałatki
Pół miseczki sałatki ziemniaczanej może dostarczać 200 kalorii. Warto wybierać małe porcje lub robić sałatki lżejszymi poprzez ograniczenie ilości dodawanego do nich majonezu (zamiast majonezu poleca się beztłuszczowy grecki jogurt). Można także dodać trochę musztardy i pokrojonych w kostkę różnych warzyw.

Słodkie drinki

Margarita, daiquiri i inne podobne trunki są bogate w cukier i racząc się nimi dostarczamy sobie nawet do 400 kalorii. Lepiej wybrać odrobinę wina, lekkie piwo lub wodę gazowaną z cytryną. Warto pamiętać, że eksperci rekomendują nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn dziennie.

Mrożone napoje

550 ml koktajlu owocowego (tzw. smoothie) to około 500 kalorii, a 450 ml kawy mrożonej może mieć nawet 400 kalorii. Warto więc zamawiać małe porcje i prosić o napoje kawowe z beztłuszczowym mlekiem oraz bez bitej śmietany, koktajle owocowe zaś warto przygotowywać w domu na bazie świeżych owoców, lodu i beztłuszczowego jogurtu.

Nie jedz na raz

Badania pokazują, że im więcej żywności ma się przed sobą, tym więcej się zje. Trzeba „obejrzeć" produkty przed nakładaniem na talerz. Warto wypełnić go owocami, warzywami i chudym mięsem, takim jak grillowany kurczak lub ryby, a także małymi porcjami swojej ulubionej potrawy.

Nie ma również „obowiązku" zjedzenia wszystkiego od razu. Lepiej więcej czasu poświecić na ruch niż na jedzenie na świeżym powietrzu.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także