FitnessTłusta dieta sprzyja rakowi jelita grubego

Tłusta dieta sprzyja rakowi jelita grubego

Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego poprzez modyfikację mikroflory jelitowej - informują naukowcy na łamach tygodnika "Nature".

08.09.2014 | aktual.: 08.09.2014 10:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego poprzez modyfikację mikroflory jelitowej - informują naukowcy na łamach tygodnika "Nature".

Naukowcy z Instytutu Immunologii Molekularnej Uniwersytetu Technicznego w Monachium wykorzystali w swoich badaniach myszy z genetyczną predyspozycją do rozwoju tego nowotworu (posiadające mutację genu K-RAS). Cześć gryzoni karmiono pożywieniem zawierającym dużo tłuszczu, a pozostałe otrzymywały normalna karmę. Co pewien czas badacze porównywali skład bakterii w próbkach odchodów myszy.

Okazało się, że zmiana diety na wysokotłuszczową szła w parze ze zmianą kompozycji flory bakteryjnej w jelitach. W rezultacie gryzonie te były wyposażone w mniej barier immunologicznych chroniących przed nowotworem i chorowały częściej. Po zastosowaniu antybiotyku i wyeliminowaniu u niektórych myszy całej flory bakteryjnej w jelitach zaobserwowano, że zachorowalność na raka zmniejszyła się.

Następnie naukowcy przeszczepili próbkę mikroflory bakteryjnej z jelit myszy z nowotworem zdrowym myszom (z genetyczną predyspozycją do rozwoju raka). W grupie tej zaobserwowano wówczas wyraźnie większą zachorowalność niż u myszy z grupy kontrolnej (z predyspozycją, ale bez przeszczepu bakterii).

Badania te sugerują, że dieta wysokotłuszczowa odgrywa większą rolę w rozwoju raka jelita grubego niż otyłość. Aby zredukować ryzyko poza zmianą diety należałoby również zastanowić się nad metodami przywracającymi prawidłową florę bakteryjną w jelitach - podkreślają autorzy badań.

(PAP)/koc/ mrt/

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (28)