GotowaniePrzepisyWegetarianizm jest trendy?

Wegetarianizm jest trendy?

Chyba każdy z nas chce żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem. W osiągnięciu tego celu mogą nam pomóc odpowiednie nawyki żywieniowe. Czy jednak w dzisiejszych czasach możemy być pewni, że produkty, które nakładamy na talerz, korzystnie wpływają na naszą kondycję psychiczną i fizyczną?

Wegetarianizm jest trendy?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

08.03.2007 | aktual.: 29.06.2010 13:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chyba każdy z nas chce żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem. W osiągnięciu tego celu mogą nam pomóc odpowiednie nawyki żywieniowe. Czy jednak w dzisiejszych czasach możemy być pewni, że produkty, które nakładamy na talerz, korzystnie wpływają na naszą kondycję psychiczną i fizyczną? Zanim zaczniemy eksperymentować przy układaniu naszego codziennego jadłospisu, zasięgnijmy rady specjalisty. Zwłaszcza, jeżeli decydujemy się na zmiany radykalne – jak wyrzucenie mięsa z menu.\r\n\r\n> DANIA, KTÓRE ZROBI KAŻDY FACET\r\n\r\nZWIERZE(NIA) INTERNAUTÓW-internautow-5983072153678465a)\r\n\r\n\r\nRecepta na zdrowie?\r\n\r\nOd kilku lat coraz więcej ludzi zaczyna prowadzić „zdrowy tryb życia”, radykalnie zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W latach 90. na popularności zyskała dieta wegetariańska, polegająca na wyłączeniu z posiłków produktów mięsnych. W mediach coraz częściej pojawiały się informacje o niebezpieczeństwach związanych ze spożywaniem pokarmów zwierzęcych. Zwolennicy takiego odżywiania uważają spożywanie mięsa za główną przyczynę raka i chorób serca. Według „British Medical Journal” wśród wegetarian ryzyko zachorowania na raka jest mniejsze o 40 proc., ryzyko choroby wieńcowej – o 30 proc., przedwczesnej śmierci – o 20 proc, ponadto o 70% mniejsze ryzyko zachorowań na cukrzycę, 60% na osteoporozę. Jednak, czy samo pozbycie się kotleta i schabowego z jadłospisu wystarczy, by zachować siły witalne i cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną?\r\n\r\nByć wege - być trendy?\r\n\r\nWiele osób w swoim życiu kieruje się modą. Niektórzy ludzie bezkrytycznie przyjmują wszystko, co jest lansowane przez media. Środki masowego przekazu mają ogromny wpływ na kreowanie gustów. Wśród gwiazd kina i estrady panuje moda na dietę wegetariańską. Zdeklarowani sławni wegetarianie i weganie to m.in. Bryan Adams, Avril Lavinge, Antony Kiedis, Natalie Portman, Kate Bush, Alanis Morissette, Boy George, Kate Winslet. Część ich fanów bierze z nich przykład. Dla nastolatków bardzo ważna jest opinia rówieśników. Młodzież zmienia swój jadłospis bez niezbędnej konsultacji z lekarzem, nie zdając sobie sprawy, że bezmięsna dieta przeznaczona jest wyłącznie dla ludzi dorosłych.\r\n\r\nJednak wegetarianizm może zaszkodzić nie tylko nastolatkom. Każdy decydujący się na dietę tego typu powinien udać się do dietetyka, ponieważ powinniśmy posiadać wiedzę, jak mamy ułożyć nasz jadłospis - jeśli tego nie zrobimy, mogą nam grozić niedobory żelaza i niektórych witamin.\r\n\r\nDANIA BEZMIĘSNE:\r\n\r\nWięcej przepisów... O tym mówią wegetarianie\r\n\r\nNieprawidłowa dieta może prowadzić do poważnych problemów natury psychicznej. - Przez ponad 10 lat byłam nieugiętą wegetarianką. Całkowicie zrezygnowałam ze spożywania ryb oraz mięsa. Muszę z przykrością przyznać, że prowadzona przeze mnie dieta miała negatywny wpływ na moje samopoczucie. Cierpiałam z powodu ciągle powracającej depresji i czułam się nieustannie zmęczona. Do tego dochodziły kłopoty z koncentracją i pamięcią. Ponad osiem miesięcy temu powróciłam do jedzenia ryb i naprawdę teraz widzę, jak wielki wpływ na jakość życia ma prowadzona dieta. Odradzam eksperymentowanie z własnym zdrowiem psychicznym i fizycznym, o ile nie jest to poparte naprawdę fachowa wiedzą - pisze internautka Magdalena. O konsekwencjach wynikających z niewiedzy mówią również specjaliści - W mojej praktyce lekarskiej często spotykam dzieci na diecie wegetariańskiej, które mają anemię. Nie jest to wina samej diety, ale jej nieprawidłowego skomponowania przez rodziców. (cyt. za Dziecko 7\/2000 - pisze dr. Wojciech Trzeciakowski - \r\npediatra).\r\n\r\nZdrowy wegetarianizm\r\n\r\nPrzechodząc na wegetarianizm, należy koniecznie jeść fasolę, soczewicę, soję, bób(źródło białka), więcej kasz, nasion, orzechów i kiełków (źródło obecnych, także w mięsie, pierwiastków i mikroelementów (magnez, cynk, witaminy). Ilość posiłków powinna wynosić 4 – 5 dziennie, napojów 1,5 – 2 litrów dziennie. Trzeba koniecznie posiadać wiedzę na temat łączenia produktów spożywczych, aby podnieść wartość biologiczną białka. Lekarze zalecają suplementowanie żelaza, witaminy A i witamin z grupy B. Obecnie istnieje wiele gotowych produktów wegetariańskich (pierogi, kopytka, musli, pasztety i paprykarze sojowe, masła orzechowe, kozie sery, napoje sojowe, kotlety sojowe). Przykłady wegetariańskich potraw to omlet z groszkiem, ryż z fasolą, soczewica z serem, kasza z grzybami, gulasz wegetariański.\r\n\r\nWegetarianizm w Polsce\r\n\r\nO ile wegetarianizm na Zachodzie Europy jest normalnym zjawiskiem, w naszym kraju wegetarianie często traktowani są jak dziwacy, spotykają się ze złośliwymi komentarzami i ciekawymi pytaniami rodziny i znajomych: „Nadal nie jesz mięsa?”, „Nie obrzydza Cię jak mam mięso na talerzu?”, „Co będziesz jadł w Święta?”. Takie podejście jest niesłuszne, ponieważ to osobista sprawa każdego człowieka, czy chce jeść mięso, czy nie. Internautka Katie25 pisze:”Wybrałam wegetarianizm. Czuję się świetnie, jestem pełna energii, moja skóra wygląda świeżo i zdrowo, nie mam przetłuszczonych po jednym dniu włosów, po prostu kwitnę!”\r\n\r\nPopyt na bezmięsne jedzenie już dawno zauważyli właściciele lokali gastronomicznych - swoją ofertę o dania wegetariańskie wzbogacają nie tylko właściciele luksusowych restauracji, ale również ci, którzy prowadzą tradycyjne budki z fast foodami, a nawet bary mleczne i jadłodajnie - Do naszego baru przychodzi dużo studentów i gimnazjalistów, którzy preferują dania zdrowe, wegetariańskie, dlatego postanowiliśmy wzbogacić jadłospis o pożywne sałatki, potrawy z tofu i dania sojowe - mówi Piotr Bolechała z baru Barcelona w Krakowie. Takich restauracji jak nasza jest wiele - trzeba sprostać wymaganiom każdego klienta.\r\n\r\nDANIA BEZMIĘSNE:\r\n\r\nWięcej przepisów... Gdy zwykły wegetarianizm nie wystarcza, pora na weganizm\r\n\r\nOstatnio coraz częściej pojawiają się radykalne opinie, że wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Czyli powinniśmy wyeliminować ze swojego pożywienia także jajka i nabiał. O ile wielu lekarzy twierdzi, że dobrze skomponowana dieta wegetariańska nie jest szkodliwa dla zdrowia, to do diety wegańskiej odnoszą się bardziej sceptycznie. Artur Kaliński, dietetyk SetPoint Doradztwo Żywieniowe, tak wypowiada się na ten temat: „Dla dzieci się nie nadaje. Bardzo trudno jest dostarczyć organizmowi wraz z produktami roślinnymi białko równie wartościowe jak z produktów zwierzęcych (...) Człowiek jest tylko człowiekiem i z reguły nie potrafi mądrze zadbać o swój organizm, by dostarczyć mu wystarczających ilości wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników pokarmowych. Jestem zwolennikiem diety urozmaiconej, może dlatego, że mam dzieci. Ale nie jestem też weganizmu zdecydowanym przeciwnikiem.”\r\n\r\nJednak sporo wegan twierdzi, że nie ma żadnych kłopotów ze zdrowiem. „Jestem wege i nie chorowałam przez ostatnie 10 lat - pisze internautka Kasia. Jakkolwiek za najbardziej odpowiednią formę wegetarianizmu uważa się laktoovovegetarianizm – dopuszczający spożywanie nabiału i jajek. Na razie najlepiej podchodzić do weganizmu z dystansem.\r\n\r\nNiebezpieczne skrajności\r\n\r\nOstatnio słyszy się o skrajnych odmianach wegetarianizmu: witarianizmie (polega on jedzeniu wyłącznie surowych produktów pochodzenia roślinnego) i fruktarianizmie czyli spożywanie wyłącznie owoców, które same spadły z drzewa. Obie te metody odżywiania są zdecydowanie negowane przez lekarzy, ponieważ organizm ludzki nie jest przystosowany do spożywania wyłącznie surowych warzyw i owoców.\r\n\r\nPrzede wszystkim zdrowie\r\n\r\nNie ma wątpliwości, że wegetarianizm powoli przestaje być zjawiskiem niszowym. Jednak jeśli postanowimy wyrzucić mięso z menu, musi to być decyzja dobrze przemyślana i najlepiej skonsultowana z dietetykiem. Powinniśmy być pewni, że to, co nakładamy na talerz, dobrze wpłynie na nasze życie i zdrowie, a trochę ostrożności nigdy nie zaszkodzi.\r\n\r\nDANIA BEZMIĘSNE:\r\n\r\nWięcej przepisów...

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)