1. Biała czarna owca
Biała czekolada często ma złą prasę. Zarzuca się jej, że nie należy wcale do rodziny, bowiem nie zawiera kakao. I choć prawdą jest, że brak magicznego, brązowego proszku stawia ją na końcu arystokratycznej linii czekoladowych specjałów, to musimy pamiętać, że białe tabliczki wyrabiane są z masła kakaowego. Pozostałymi składnikami są: cukier, mleko, lecytyna oraz dodatki smakowe. Dlaczego niektórzy ludzie upodobali sobie ten smak? Brak czystego kakao oznacza eliminację gorzkich, taninowych nut oraz nieziemską, aksamitną konsystencję. Subtelny, słodki smak przez koneserów bywa określany kwiatowym i mlecznym. Według szefów kuchni zaś, są desery, które nie mogą się obyć bez białej czekolady - i tego się trzymajmy. Naturalnie, jeśli chodzi o słynne zdrowotne właściwości czekolady, biała odmiana wygląda tu raczej ubogo. Ale dla ścisłości naukowej warto odnotować, że sama obecność masła kakaowego ma właściwości antyoksydacyjne i poprawiające funkcjonowanie płytek krwi.